Prijava

Vaša prijava

ISTRAŽUJEMO Gripa sve više uzima maha, a Goričani najzaraženiji u Županiji


Podatke koje je Cityportal dobio od Hrvatskog i Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije govore o naglom porastu gripe i to one podtipa B, takozvanog Yamagata. Oni koji su primili ovosezonsko cjepivo potpuno su zaštićeni od gripe tipa A te jednog podtipa B, koji k’o za napast nije uznapredovali soj Yamagat.

Gripa je kod starijih kroničnih bolesnika već počela uzimati danak. Prema neslužbenim podacima u Hrvatskoj je od gripe umrlo 10 ljudi. Jedna osoba u Splitu, druga u Koprivnici, dok je ostalih osam osoba preminulo u Zagrebu.

Prvi čovjek Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Bernard Kaić, priča nam kako je za sada dobio potvrdu za dva smrtna slučaja, a da su obojica pacijenata umrla u zagrebačkim bolnicama.

“U ovom trenutku nije nam poznato jesu li umrli s područja Grada Zagreba ili Zagrebačke županije. Znam samo da je jedna osoba preminula u bolnici u Dubravi, a druga u bolnici na području Črnomerca”, ističe Kaić.

Na naše pitanje je li ovosezonsko cjepivo za zaštitu od gripe bilo bezvrijedno, odgovara kako u ovom trenutku hara i soj gripe koji se nalazio u cjepivu.

“Uz spomenuti soj gripe podtipa B, koji je prisutan kod većine zaraženih, širi se, međutim, i tip gripe A koji su građani primili u trovalentnom cjepivu i od kojeg su zaštićeni. Teško je reći koliko je on u postocima prisutan, što u ostalom varira iz tjedna u tjedan”, kaže epidemiolog.

Najviše gripe u Županiji među Velikogoričanima

Po broju oboljelih od gripe stanovnici Zagrebačke županije na drugom su mjestu, odmah nakon Zagrepčana. Velikogoričani su najzaraženiji u svojoj županiji, koja od početka godine broji 1102 slučaja zaraze, potvrdila nam je dr. Vanja Slavić Vrzić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zagrebačke županije.

“U Velikoj Gorici bilježimo najveći broj zaraženih, u pitanju je 255 ljudi. Na drugom mjestu po zarazi je Zaprešić gdje gripu ima 239 ljudi, na trećem Dugo Selo sa 183 slučajeva zaraze te Samobor gdje bilježimo 159 oboljelih od gripe”, kazala nam je epidemiologinja.

Prvi put na tržištu ‘kvadrivalentno cjepivo’ 

Na tržištu se prvi puta pojavilo cjepivo koje može potpuno zaštititi od gripe. Njega se moglo kupiti kod određenih uvoznika lijekova u slobodnoj prodaji, ali za njega je sada kasno.

“U pitanju je ‘kvadrivalentno cjepivo’ koje u sebi sadrži dva podtipa virusa B. S njime ove sezone nismo cijepljeni jer HZJZ cjepivo kupuje na temelju tendera koji traje tri godine. To nije samo praksa naše zemlje, nego i većine europskih zamalja”, pojašnjava nam dr. Slavić Vrzić.

Je li vrhunac epidemije na vidiku ?

Dr. Bernard Kaić ističe kako smo možda već i dostigli vrhunac zaraze koji će u tom slučaju potrajati nekoliko tjedana. U slučaju da će epidemija gripe uslijediti tek za dva tjedna, to bi značilo da će gripoznih oko nas biti još barem mjesec dana. Do tada nam nema druge nego što više provjetravati prostore u kojima boravi veći broj ljudi, često prati ruke i nadati se da nas gripa neće otjerati u krevet.