Prijava

Vaša prijava

Evo što će sve pokrenuti ‘Mali tehnopolis Samobor’


Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije još je 2013. godine inicirala i osmislila projekt Mali tehnopolis, a Grad Samobor podržao ideju i osigurao prostor na kojemu bi se on razvijao. U prosincu 2016. projekt Mali tehnopolis Samobor prijavljen je na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj poslovne infrastrukture. Pozitivno je ocijenjen te je njegovu nositelju, Gradu Samoboru, iz Europskog fonda za regionalni razvoj za realizaciju odobreno bespovratnih 19,49 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je 21,63 milijuna kuna.

„Radi se o infrastrukturnom projektu koji obuhvaća rekonstrukciju, dogradnju, opremanje i stavljanje u funkciju dva objekta bivše vojarne Taborec te nabavu najnovije generacije industrijskog 3D printera i skenera. Što projektom želimo postići? Uspostaviti poduzetnički centar, odnosno start up inkubator koji će biti temelj za razvoj i rast poduzetništva, i samoborskog, ali i puno šire, orijentiranoga na prerađivačku djelatnost. Nadalje, njime želimo potaknuti osnivanje novih poduzeća i obrta, stvoriti uvjete za rast i napredak, kao i unaprijediti konkurentnost postojećih gospodarstvenika“, rekla je Martina Delišimunović, voditeljica projekta.

Mali tehnopolis Samobor prostirat će se na oko 1400 četvornih metara. U poduzetničkim inkubatoru poduzetnici početnici moći će unajmiti adekvatan poslovni prostor uz subvencioniranu cijenu najma, za njih će se organizirati edukacije, informatičke radionice, specijalistički seminari, a moći će koristiti i multimedijalnu dvoranu, kapaciteta 50 osoba. Usluge poduzetničkog inkubatora, osim početnicima i poduzetnicima koji su u procesu jačanja tržišne pozicije, namijenjene su i učenicima strukovnih škola, studentima tehničkih fakulteta, inovatorima, organizacijama iz područja tehničke kulture i znanstvenoj zajednici. Drugi segment poslovanja MTS-a bit će pružanje usluga aditivnih tehnologija – 3D printanja i skeniranja, povratnog inženjerstva i CAD dizajniranja.

„Za grad koji njeguje tradiciju poduzetništva i obrtništva ovo je izuzetno važan projekt. On će mladim poduzetnicima dati vjetar u leđa kako bi se okušali na sve zahtjevnijem tržištu. Osim toga, korištenjem novih tehnologija, MTS će dati dodatnu vrijednost projektima koje provode poduzetnici, ali i omogućiti daljnji razvoj inovacija“, rekla je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, dodavši da je raduje što je jedan od partnera projekta i Srednja strukovna škola Samobor čiji su profesori i učenici visoko postavili ljestvicu kada je riječ o novim idejama i inovatorskim dostignućima.