Prijava

Vaša prijava

Turopoljski leksikon bit će zrcalo goričke povijesti


Povijest, tradicija i kultura velikogoričkog kraja bit će zapisani na jednome mjestu, u Turopoljskom leksikonu. Ugovor za njegovu izradu danas su potpisali Leksikografski zavod Miroslav Krleža i Grad Velika Gorica.

„Ovakvo jedno ukoričeno izdanje koje će za tri godine ugledati svjetlo dana i koje će se afirmirati u našem lokalnom, ali i u hrvatskom javnom prostoru, bit će zrcalo povijesti i sublimirani materijal u obliku enciklopedije i jedna sinteza našeg područja po svojim povijesnim, etnografskim i drugim obilježjima“, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Velika Gorica se ovim činom ubrojila u avangardniji dio Hrvatske koji dobiva velika leksikografska djela, istaknuo je ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Antun Vujić.

„Osim Istarskog i Zagorskog te Zagrebačkog leksikona, ovo će biti treća takva velika publikacija. Dakle, Turopolje nije baš tako maleno, veliko je Turopolje, ako ga budemo na ovaj način gledali, a može ga se tako gledati”, kazao je Vujić.

Urednik Turopoljskog leksikona bit će Mladen Klemenčić, a voditeljica projekta ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić.