Prijava

Vaša prijava

Iza nas su polarne hladnoće, proljeće je na vidiku


Srednja najviša temperatura zraka posljednjih dana, ne samo tjedan, nego čak i 16 dana, među najnižima je u povijesti mjerenja ovog dijela godine, ponegdje čak i rekordno niska, kao primjerice na postaji Zagreb Maksimir. Pritom je zanimljivo spomenuti kako se ove godine prvi put dogodilo da je srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 17. veljače do 4. ožujka manja od 0 °C, kaže meteorolog Zoran Vakula za hrt.hr

Sljedeći će dani pridonijeti porastu srednje najviše temperature razdoblja od 17. veljače iznad 0 °C, ali će još i u prvoj polovini tjedna biti relativno hladno. A od petka – vrlo vjerojatno – iznadprosječno toplo, uz temperaturu zraka i u većini kopnene Hrvatske višu od 10 °C, što nije bilo još od početka veljače. Pritom će se nastaviti promjenljivo vrijeme, uz čestu povremenu kišu, koja će dodatno pridonositi porastu vodostaja zbog topljenja snijega.

A cijelo proljeće?

Prema većini modela koji izračunavaju prognoze za više mjeseci i sezona unaprijed – velika odstupanja od srednje sezonske temperature u većini su Hrvatske malo vjerojatna. No, to ne znači da se neće povremeno dogoditi neka iznimno topla i hladna razdoblja, koja na kraju, kad se sve zbroji, oduzme i podijeli – daju srednju vrijednost.


Učenici posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla