Prijava

Vaša prijava

Mladi Mlačani saznali niz detalja o povijesti svog mjesta


Učenici trećih razreda Osnovne škole Velika Mlaka jučer su imali priliku poslušati niz predavanja o povijesti svoga mjesta. Tako im se Nikola Glagolić iz Sučije Velika Mlaka obratio na turopoljskoj kajkavici iz Velike Mlake. Za učenike je priredio zabavni kviz znanja od riječi na kajkavskome dijalektu karakterističnih za Veliku Mlaku kojima su učenici trebali pogoditi značenje.

27.04.2018. Velika Mlaka – Moj zavičaj Velika Mlaka. Foto: Franjo Mlinarić

Predsjednik Sučije Nikola Trumbetaš, obučen u banderijsku odoru, govorio je o prošlosti Plemenite općine Turopolje i Velike Mlake, plemenitaškim obiteljima i ulozi Banderija u borbi protiv Osmanlija. Predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Mlaka Bruno Šešljaga upoznao je pak đake s dugom i bogatom poviješću vatrogastva u Mlaki.

Članovi KUD-a Velika Mlaka pobrinuli su se za kulturno-umjetnički program. Dječja skupina KUD-a izvela je plesove Turopolja, tamburaši KUD-a izveli su i neslužbenu himnu Velike Mlake „Naše selo Mlaka“.

27.04.2018. Velika Mlaka – Moj zavièaj Velika Mlaka. Foto: Franjo Mlinariæ

Na predavanju „Moj zavičaj u Domovinskom ratu“ osnovnoškolci su mogli doznati više o ulozi Velike Mlake i Turopolja u Domovinskom ratu, kao i o samom početku rata Domovinskog rata i njegovom širenju sve do područja Turopolja.

Na inicijativu Društva žena Velika Mlaka, a uz podršku Osnovne škole Velika Mlaka, točnije učiteljica i učitelja trećih razreda, došlo se na ideju da se za učenike trećih razreda priredi događanje koje će im omogućiti da nešto više doznaju o Velikoj Mlaki. Na taj je način nastao projekt prvijenac istraživačke sekcije Društva žena Velika Mlaka čiji je cilj, među ostalim, na edukativan način u interakciji s učenicima memorirati slavnu prošlost Velike Mlake za generacije koje dolaze. ‘Moj zavičaj Velika Mlaka’ događanje je edukativnoga karaktera zasad namijenjen isključivo učenicima trećih razreda OŠ Velika Mlaka. Osmišljeno kao niz tematskih predavanja iz života i prošlosti Velike Mlake prilagođenih uzrastu djece za koji je namijenjen. Predavanja su popraćena i prigodnom izložbom“, rekla nam je Ivana Andrić Penava, voditeljica programa i dopredsjednica Društva žena Velika Mlaka.

27.04.2018. Velika Mlaka – Moj zavičaj Velika Mlaka. Foto: Franjo Mlinarić

Nakon predavanja učenici su sa svojim učiteljima razgledali izložbu, a potom i degustirali tradicionalne kolače iz Velike Mlake koje su priredile članice Društva žena Velika Mlaka.