Prijava

Vaša prijava

Održane 16. „Dječje igre“- festival dječjeg folklora


U Društvenom domu u Buševcu jučer su održane 16. „Dječje igre“- dječji folklorni festival gdje su se predstavili mališani od 4 pa sve do 15 godina iz raznih krajeva Republike Hrvatske. Osim domaćina Ogranka seljačke sloge Buševec, nastupili su i KUD Velika Mlaka, KUD „Banova Jaruga“, KUD „Koledišće“ (Jezera, Murter) te HKUD „Petar Zrinski“ iz Vrbovca.

„Ovo je već tradicionalna manifestacija gdje pozivamo djecu iz drugih društva da nam pokažu što su oni naučili i što rade kako bi naša djeca i roditelji vidjeli što se radi i u drugim društvima, a ne samo kod nas. Razlog ove manifestacije je i da se ne zaboravi tradicija, no i da se potakne čim više djece na bavljenje folklorom. Danas je folklor marginaliziran i sve manje djece u drugim krajevima pristupa folklornim sekcijama. Na sreću u Buševcu nije ta situacija te sakupljanjem velikog broja djece ovdje potičemo očuvanje kulturne baštine, ne samo kroz ples i pjesmu već i kroz starinske dječje igre.“, rekla je Maja Kovačević, voditeljica dječje sekcije OSS Buševec.

28.04.2018. “Dječje igre”- festival dječjeg folklora. Foto: Ivana Kovačević/cityportal.hr

Nakon službenog plesnog djela programa djeca su se mogla natjecati u starim igrama. Skakanje u vrećama, bacanje potkove te povlačenje užeta zainteresiralo je sve okupljene, a male folkloraše podučilo kako su nekada izgledale tradicionalne igre njihovih djedova i baka.

„Meni je bilo zabavno skakati u vreći, no i dosta teško. Povlačenje užeta je isto teško, ali je zabavno. Važno mi je sudjelovati i zabaviti se umjesto pobijediti.“, rekla je Brigita Ljubej, jedna od sudionica Dječjih igra.

28.04.2018. “Dječje igre”- festival dječjeg folklora. Foto: Ivana Kovačević/cityportal.hr

Ovi 16. susreti dječjih folklornih skupina ponovno su razveselili djecu koja su pokazala što su naučili te su kroz druženje stvarala nova prijateljstva, no sretni su bili i njihovi roditelj koji su pjesmu i ples velikodušno nagradili pljeskom.