Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija uskoro bi trebala dobiti cjelovit sustav gospodarenja otpadom


Potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za izradu studijsko-projektne dokumentacije za gradnju Centra za gospodarenje otpadom Zagreb, zajedničkog projekta Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Iz Kohezijskog fonda EU, za izradu dokumentacije, osigurano je 25,5 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao 1,5 milijuna, dok će Grad Zagreb i Zagrebačka županija (u omjeru 75-25 posto) osigurati 3 milijuna kuna.

Studijsko-projektna dokumentacija obuhvaća izradu studije izvedivosti, kojom će se definirati tehnologija obrade i način zbrinjavanja otpada unutar centra, studije utjecaja na okoliš, aplikaciju za sredstva EU fondova, izradu idejnih, glavnih i izvedbenih projekata pretovarnih stanica, kao i kompletnu natječajnu dokumentaciju za radove, gradnju centra i pretovarnih stanica.

Ministar Čorić je rekao da su centri za gospodarenje otpadom, posebno zagrebački, zbog veličine područja kojega će obuhvatiti, zadnja karika, ali i najvažnija, u lancu kreiranja kružne ekonomije u RH.

„Ovo je početak realizacije Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom. Ako optimalno budemo iskoristili vrijeme i resurse, svjedočit ćemo dovršetku Centra 2023. godine“, dodao je ministar.