Prijava

Vaša prijava

Električnim autobusima do željezničke stanice u Gradićima


Aktualni sat pitanjem o kriterijima isplate božićnica umirovljenicima otvorio je Stjepan Rak iz HSU-a.

„Napominjem kako je HSU uputio dopis prema Gradu početkom srpnja i to u svezi formiranja povjerenstva za kriterije vezane za određivanje iznosa koji bi dobili gorički umirovljenici“, rekao je Rak.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na pitanje gradskog vijećnika odgovorio je Zvonko Kunić, načelnik Upravnog odbora za društvene djelatnosti.

„Ponajprije trebamo ustanoviti takozvani Registar umirovljenika, a ideja je da svi umirovljenici koji imaju mirovinu do 2000 kuna dobiju božićnicu. Za one koji maju mirovine do 1000 kuna ona bi iznosila 400 kuna, a za one koji imaju od 1000 do 2000 kuna iznosila bi 200 kuna. Procjenjujemo da bi to bilo 3000 do 3300 umirovljenika, a to bi ukupno iznosilo oko milijun kuna, što je predviđeno i u samom proračunu“, rekao je pročelnik.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

MOST-ov Alanmilan Šembera upozorio je na loše stanje u prometu. Kao neuralgične točke označio je Sisačku cestu na potezu kod benzinske postaje EuroPetrola i Lidla te križanja Rakarje, Kobilić i Bapče na istočnoj obilaznici.

„Neuralgične točke su prepoznate, nažalost i kroz žrtve. One trebaju postati predmet našeg interesa, dublje analize i akcijskog plana, kako bi uspjeli riješiti ove probleme i spriječili nesreće. Križanje na Sisačkoj ulici kod skretanja za trgovački centar Lidl i Veterinarsku stanicu je jedino rješenje koje smo u onom momentu mogli izvesti. Da se ranije dok se to projektiralo promišljalo da se na tom širem području napravi jedan veliki „turborotor“ ili rotor, sigurno bi bili puno efikasniji, ali nitko ne kaže da o tome nećemo razmišljati u budućnosti. Što se tiče istočne obilaznice, ona ima dosta dobru horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, međutim treba se pridržavati propisa. Gdje je znak stop mora se stati, gdje crveno mora se zakočiti, a gdje je zeleni ide se dalje“, odgovorio mu je gradonačelnik Dražen Barišić.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Šembera je predložio da se u dogovoru s policijom na kritičnim mjestima postave kamere kojima će se lakše hvatati vozači prolaze raskršća na crveno. Shodno težini takvih prekršaja, on se zalaže i za radikalne kazne za počinitelje.

Potpredsjednika Gradskog vijeća i SDP-ovog vijećnika Damira Šimunića zanimalo je kada će Grad Velika Gorica pokrenuti javne radove.
„Motiv za postavljanje ovog pitanja su korisnici socijalne pomoći. Naime, točno se vidi kada je datum isplate socijalne pomoći, da su nam parkovi, Tržni centar i lokalne birtije pune ljudi koji dobiveni novac troše na alkohol. Oni koji su fizički spremni doći raditi, neka dođu u Veliku Goricu čupati ambroziju ili čiste snijeg, a onda neka koriste socijalnu pomoć“, istaknuo je Šimunić.
Gradonačelnik mu je odgovorio da će oni vrlo brzo početi.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Kasnimo zato što u gradovima kao što je naša Velika Gorica je niska stopa nezaposlenosti, ali još uvijek postoji potreba. Vaš prijedlog je na mjestu i ono što vam mogu obećati uskoro će jedan oblik javnih radova uskoro zaživjeti“, objasnio je gradonačelnik.

Što je s natječajem za izgradnju autobusnog kolodvora i kada će Grada osigurati javnu liniju koja će povezati Veliku Goricu i željezničku stanicu u Gradićima, zanimalo je vijećnicu Karmen Rak iz MOST-a.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Projekt novog autobusnog kolodvora je gotov i moramo ga poklopiti s modelom financiranja. Grad nije zainteresiran financirati taj projekt, niti njime upravljati. S obzirom na to da ima nekoliko zainteresiranih trgovačkih društava koji žele dati svoje prijedloge, još smo u razgovorima. Mi se nadamo da ćemo vrlo brzo, već početkom iduće godine, naći model i raspisati natječaj te da će krenuti izgradnja autobusnog kolodvora“, objasnio je gradonačelnik.

20.09.2018. Velika Gorica -Aktualni sat. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Najavio je i mogućnost povezivanja Velike Gorice i željezničke stanice u Gradićima električnim autobusima.

„Kandidirali smo u EU fondovima za dva autobusa na struju, koji bi povezivali gradu u ovom internom dijelu, a posebice do željezničke stanice i budućeg tramvajskog okretišta koji bi trebao biti u sjevernom djelu grada“, dodao je Barišić.