Prijava

Vaša prijava

Klizalište usred parka pokraj crkve: ‘Bit će sve gotovo na vrijeme, bez brige’


Livada iza Kina je prošlost, nova lokacija klizališta, omiljene zimske zabave goričke djece, od ove je godine nekadašnji centar grada. Konkretno, prostor oko Muzeja Turopolja. Sasvim konkretno, klizalište će biti nasred parka pokraj crkve Navještenja Blažene Djevice Marije.

– Kad sam ja bila dijete, tu se stalno dolazilo, to je bilo središte grada, baš pravi centar. Tu je bila i općina u to vrijeme – govori nam Vlatka iz Centra za posjetitelje.

Godinama već našem gradu nedostaje taj pravi centar grada, mjesto koja su u gradovima drukčije konfiguracije obično središnji trgovi, a lokacija na kojem će biti ovogodišnji Advent nameće se kao moguće rješenje u budućnosti. Pogotovo od trenutka kad današnja cesta postane šetnica…

Nego, da se vratimo na klizalište… Radovi su, jasno, već počeli, zapravo su i lijepo odmakli. U prvi trenutak bude pomalo šokantno kad vidiš park u nekom sasvim drugom obliku, prekrivenog šljunkom omeđenim drvenom konstrukcijom. Tu su i bageri, valjci, strojevi, sve govori da su radovi u punom zamahu.

– Datum otvorenja je 6. prosinca, na Svetog Nikolu. I bit će do tad gotovo, kako ne – kaže nam jedan od Radnika prije nego prošetamo i do biste Franje Lučića, koja će u idućem razdoblju funkcionirati kao svojevrsni čuvar klizališta, odmah uz njegov rub.

Dođe čovjeku i žao trave, propast će ispod svega toga, ali dečki objašnjavaju da šteta neće biti velika. Ako smo dobro shvatili, prvo dolje ide sloj izolacije, pa šljunak, pa sitni pjesak… I tako sve do leda, na kojem klinci svake zime uživaju do iznemoglosti. Iznad klizališta bit će postavljene lampice, pa sve govori da nas čekaju lijepi prizori kad se jednom ovo gradilište pretvori u klizalište.

S druge strane Muzeja, objašnjavaju nam, bit će postavljena bina, tu će sve svašta događati, gomila svirki je u najavi, ali detaljan raspored događanja još se čeka. Naći će se tu i sedam, osam kućica s hranom, pa Božićno selo, jaslice… I sve u lampicama, koje su već počeli postavljati. Dižu se po gradu i jelke od četvrtka ujutro, božićno vrijeme definitivno nam dolazi. Ako se Goričane pita, ponovno u blještavom izdanju.