Prijava

Vaša prijava

‘Čovjek vrijedi onoliko koliko vrijedi ono što je uradio za svoj narod’


U organizaciji Plemenite opčine turopoljske povodom 100. obljetnice izbora Franje pl. Lučića za župana POT-a, a kao uvod u godinu u kojoj ćemo obilježiti 130 godina od rođenja velikog župana po kojemu ime nosi šetalište i park u središtu Velike Gorice, održat će se predavanje.

„Čovjek vrijedi onoliko koliko vrijedi ono što je uradio za svoj narod”, riječi su znamenitog župana Franje pl. Lučića koji je svoj život posvetio društvenom radu i glazbi, a ostao u povijesti zapisan kao veliki glazbenik, pedagog i orguljaš, župan, Zmaj turopoljski i humanist.

Dana 13. prosinca 1918. godine, po stoljetnoj tradiciji na sv. Luciju, turopoljsko bratstvo izabralo je Franju pl. Lučića za svoga župana, a kasnije ga potvrdilo i u novom mandatu čime je na funkciji župana POT-a ostao devet godina. U svom radu u POT-u posebno se posvetio prosvjetnom radu otvarajući škole i čitaonice te podupirući mlade Goričane i Goričanke stipendijama za školovanje.

Čime je sve zadužio naš kraj i Hrvatsku možete saznati u ponedjeljak 17. prosinca u 18 sati na predavanju u Centru za posjetitelje, kod Muzeja Turopolja. Predavanje će voditi dr.sc. Branko Puceković i g. Ivan Nađ, a za glazbeni dio zaduženi su HPD Kučani.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike