Prijava

Vaša prijava

FOTO Predstavljanje knjige ”Pjesmom kroz Lučelnicu” na adventu u Lučelnici


KUD Vrhovje Župe Dubranec i Mjesni odbor Lučelnice organizirali su promociju drugog izdanja knjige ”Pjesmom kroz Lučelnicu” jučer, u 3. nedjelju došašća, u prostorima Stare škole u Lučelnici. U knjizi se nalazi 50 pjesama s lokaliteta Lučelnice u općini Pisarovina.

O kakvoj se knjizi radi i po kojim kriterijima je odabran materijal za knjigu pojasnila je Marica Grebenić, članica KUD-a Vrhovje: ”Pjesme su prikupljane slušanjem  mještana Lučelnice, kada bi  nakon obavljenog posla na polju i oko stoke navečer našli vremena, pjevali su nam pjesme koje su čuli od svojih roditelja, baka i djedova, uz koje su odrastali, ali koje nikada nisu bile prikupljene i zabilježene u pisanom obliku. Obzirom da su nam izvorni govornici, pjevači, njih desetoro, u poznim godinama bila je to zadnja prilika da zapišemo njihova sjećanja, pridružimo im notni zapis, koji je odlično obavio Ivan Kačurov, prof. Naša knjiga je prvi put ugledala svjetlo dana 2014. godine i obzirom da je prvo izdanje doslovce razgrabljeno, ponovili smo isto i ove godine.”

16.12.2018. Lučelnica – Promocija knjige ”Pjesmom kroz Lučelnicu”. Foto: KUD Vrhovje Župe Dubranec

”Da sav trud nije bio uzaludan – nastavila je folklorašica Grebenić, dokazala je i pokazala mlađa folklorna skupina djece iz Lučelnice, ogranak KUD-a Vrhovje, koja djeluje u svom mjestu. Bio je to njihov prvi samostalni nastup, a izveli su  šetano kolo i pjesmu “Nadžinju se momak i djevojka”, pjesmu iz naše knjige. Pridružio  nam se i Zbor umirovljenika Općine Pisarovina, koji također u svom repertoaru imaju pjesme tiskane u knjizi ”Pjesmom kroz Lučelnicu”. Budući da je Božić pred vratima iskoristili smo ovu prigodu da nam stariji mještani pokažu i opišu kakve su bile pripreme, običaji za Božić u vrijeme njihove mladosti. Naučili smo da muška osoba u obitelji unosi slamu u kuću uz molitvu, kako se postavlja stol, kako se stavlja žito, alat i slama ispod stolnjaka, kakvi ukrasi idu na bor i još bezbroj sitnica koje su njima bile tako obične i svakodnevne, a danas su već skoro zaboravljene.”

16.12.2018. Lučelnica – Promocija knjige ”Pjesmom kroz Lučelnicu”. Foto: KUD Vrhovje Župe Dubranec

Na kraju je vrijedna i elokventna gospođa Grebenić posebno naglasila: ”U cijeloj ovoj priči nalazimo odličan primjer suradnje mladih i starih. Sve udruge koje djeluju u Lučelnici, od roditelja malih folkloraša do nogometaša i vatrogasaca, silno su se trudile da advent i ova naša promocija bude uspješna, posjetiteljima ugodna i na radost svim mještanima. Ovo ne bi bilo moguće realizirati da nije bilo potpore Zagrebačke županije, Općine Pisarovina i Turističke zajednice Općine Pisarovina. Bila je to večer kulture i tradicije na mjestu gdje se susreću Vukomeričke gorice i Pokuplje”, efektno je svoje kazivanje završila Marija Grebenić.

Galerija fotografija