Prijava

Vaša prijava

Usvojen proračun za 2019. vrijedan više od 408 milijuna kuna


Gradsko vijeće Grada Velike Gorice izglasalo je proračun težak nešto više od 408 milijuna kuna, koji je za 53,3 milijuna veći od prethodnog. Za prijedlog gradonačelnička glasalo je 19 gradskih vijećnika, dok je šest bilo protiv. Vladajuća većina prihvatila je MOST-ov amandman koji predviđa više novaca za nagrađivanje učenika i profesora goričkih osnovnih i srednjih škola za osvojena prva tri mjesta na županijskim i državnim natjecanjima. Iako su vladajući prihvatili njihov amandman, opozicija je iznijela niz razloga zašto neće prihvatiti predložen proračun.

– Ovaj proračun zasigurno nije realan, jer smo prije desetak minuta imali rebalans isto tako realnog proračuna za 2018. godinu. Sve projekte koji nisu dovršeni u ovoj godini, prebačeni su u iduću. Ovdje su navedena tri kapitalna projekta: vanjski bazen, uređenje stare općine i Spomen doma 153. brigade HV, koja su bila dio proračuna i ove godine. Ovaj grad zavređuje puno više kapitalnih objekata, a da uz dužno poštovanje, ne ostane sve na ova tri projekta – rekao je Marijo Zdelar u ime Kluba vijećnika SDP-a.

20.12.2018. Gradsko vijeće. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Prijedlog proračuna za 2019. godinu kritizirao je i Alanmilan Šembera u ime kluba vijećnika MOST-a.

– Iz predloženog prijedloga ne vidi se u kojem smjeru će se razvijati Velika Gorica. Naglasak je na kapitalnim investicijama koje više priliče nekom gradu u središnjoj Njemačkoj, čija infrastruktura je već dobrano razvijena pa se mogu malo graditi muzeji i zgrade u centru grada. Mi nismo u takvoj situaciji, sredstva koja imamo moramo pametno investirati da bi nam se vratila kroz rast. Ne želim biti zloguki prorok, ali ekonomski pokazatelji za Europu pa i za cijeli svijet u sljedećih dvije tri godine nisu pozitivni. Zaduženje Grda sada raste na 100 milijuna kuna, što je ozbiljno zaduženje. Sa svim ovim garancijama koje će ići ove godine do 30 milijuna kuna, plus one stare ne treba se igrati. Agrokor je propao zbog garancija koje su se olako davale – istaknuo je Šembera.

S druge strane u ime kluba HDZ-a prijedlog je branio ispred kluba HDZ-a Darko Bekić, koji je iskazao zadovoljstvo predloženim proračunom.

– Na nacionalnoj razini Velika Gorica nalazi se u prvoj ligi i u društvu je najrazvijenijih gradova. Ovim proračunom sigurno radimo novi iskorak. Proračun od 408 milijuna kuna zaista je respektabilan. Pored energetske obnove dvije osnovne škole u koje će biti utrošeno preko 30 milijuna kuna, sredstva za stipendije dižu se s 460 tisuća na 650 tisuća kuna, a i priča s besplatnim udžbenicima se nastavlja i u 2019. godini. Projekt izgradnje objekta stare općine težak je 9,5 milijuna kuna i treba ga promatrati šire te izvan konteksta našeg grada, s obzirom na to da je on najveći grad u Zagrebačkoj županiji i zaslužuje da bude njezino sjedište. Upravo ovaj objekt trebao bi osigurati da Velika Gorica postane i administrativno sjedište naše županije – objasnio je Bekić.

20.12.2018. Gradsko vijeće. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Živo je bilo i na točki o rebalansu proračuna za 2018. godinu, koja je prethodila raspravi o prijedlogu proračuna za 2019. godinu. Marijo Zdelar iz SDP-a upozorio je da je svaki rebalans proračuna zapravo plod lošeg planiranja. Za rebalans je ruku diglo 18 zastupnika pozicije, dok je šest zastupnika opozicije bilo protiv.