Prijava

Vaša prijava

Sapunica u Kučama! Tajnik, Blagajnica i društvo u ‘slučaju Društveni dom’


Dugačak, opsežan i vrlo detaljan tekst objavljen je na Facebook stranici nazvanoj jednostavno “Kuče”. Toliko dugačak, opsežan i detaljan da ga je teško prepričati u nekoliko rečenica. Čak je teško i shvatiti tko tu koga, ali lako je shvatiti da je nastao potpuni kaos oko teme koja nama neupućenima na prvu ne djeluje kao razlog za takvo nešto… Međutim, stanovnicima Kuča očito je jako važno kako se i koliko koristi Društveni dom u njihovu selu, barem ako je suditi po sadržaju ovog teksta, kojeg donosimo u cijelosti, u integralnoj verziji…

“Ogorčeni odlukom Grada da se povremeni najam sale i inventara Društvenog doma KUČANIMA NE SMIJE NAPLAĆIVATI vijećnici HDZ/HSLS koalicije su najavili da Kučanima više NEĆE DOZVOLJAVATI korištenje sale za potrebe njihovih rođendana, krizmi, pričesti i svih ostalih svečanosti.

Oporbeni vijećnici pak smatraju da je sramotno da se Kučanima koji su taj Dom i izgradili sada brani da u njemu održavaju svoje svečanosti. Predsjednik (HDZ), koji prima naknadu za svoj rad, se pravdao da nema domara pa nema tko otključati i zaključati salu, a on kao Predsjednik to ne želi raditi. Ni Tajnik (HDZ) to ne želi raditi. Na prozivke zašto su se prihvatili tih dužnosti ako im je teško otključati salu, a uostalom svi su u mirovini, njihov odgovor je bio da oni to ne moraju raditi.

Blagajnica (HDZ) se tada osjetila prozvanom pa je pitala tko će odgovarat za to što su na igralištu bili bačeni pehari i nogama se gazile hrvatske zastave i da će se od Doma napraviti nogometno igralište ukoliko se Kučanima dozvoli korištenje sale.

Na prijedlog oporbenih vijećnika da Predsjednik preuzme obavezu izdavanja sale blagajnica se ponovo javila i rekla da će se Dom uništiti. Na pitanje blagajnice kome bi se Dom trebao dati na korištenje oporbeni vijećnici su rekli da svaki mještanin Kuča ima puno pravo korištenja. Blagajnica je pitala tko odgovara ako njeno dijete koristi Dom. Oporbeni vijećnik joj je odgovorio da je njeno dijete već koristilo Dom za proslavu rođendana pa je pitao blagajnicu kako komentira to da njeno dijete može koristiti Dom, a drugoj djeci bi to zabranila. Blagajnica na to pitanje nije dala odgovor. Tada je pitala tko će čistiti i raditi iza njih kada je i njeno vlastito dijete (poslije rođendana) spavalo i boljela ju je briga za salu. Oporbeni vijećnik je konstatirao da je to ipak pitanje kućnog odgoja. Blagajnica je vidno iznervirana rekla da je njeno dijete primjer, pedantno, čisto, stat pa gledat, a za drugu djecu navela da pljuju za blagajnicom po cesti ispred crkve, trgaju joj plakate, psuju mater…

Blagajnica je tada predložila da svaki mještanin Kuča za korištenje sale pošalje zahtjev u Grad. Navela je i da ako će svi Kučani koristit salu da to za cilj ima uništenje Doma i zapitala gdje još ima da se sala ne naplaćuje. Oporbeni vijećnik joj je odgovorio da se u Čičkoj Poljani i G.Podotočju, znači susjednim mjestima, mještanima korištenje sale ne naplaćuje. Blagajnica je rekla da lažu. Na pitanje tko laže blagajnica je rekla da svi naplaćuju. Kasnije je dodala da u tim mjestima mještani daju dobrovoljni prilog. Oporbeni vijećnik je rekao da ako netko želi uvijek može dati dobrovoljni prilog. Blagajnica je tada rekla, da može, neka Kučani daju 250 kn “dobrovoljnog” priloga. Oporbeni vijećnik je tada konstatirao da to onda nije dobrovoljni prilog. Blagajnica je odlučno protiv da se Kučanima omogući korištenje sale, osim citiramo: “NAŠIM mještanima koji su aktivni, udrugama i strankama”.

Oporbeni vijećnik je tada pitao da jel to znači da dok se ne pronađe novi domar, a to može biti za godinu dana (ili nikada) da Kučani po vijećnicima HDZ/HSLS koalicije ne mogu koristiti salu. Blagajnica je rekla da je njeno mišljenje da je možda to bolje nego da svaki mjesec imamo probleme. Oporba je ustvrdila da je sala napravljena da se koristi i da je tu radi svih nas Kučana. Blagajnica je sarkastično priupitala koji su to Kučani došli počistiti salu u zadnje dvije godine. Oporbeni vijećnik je tada rekao da ljudi koji koriste salu počiste za sobom. Blagajnica je rekla da ne počiste. Na pitanje tko ne počisti blagajnica je rekla da nitko ne počisti i da blagajnica čisti čak i iza žena koje vježbaju.

U raspravu se tada uključio i Tajnik koji je rekao da otkada ovaj Dom postoji NIKAD PRIVATNE OSOBE NISU BADAVA DOBIVALE OVAJ PROSTOR, NIKADA. Oporba je rekla da su svi vidjeli službeni dopis i da se sala ne smije naplaćivati, a vijećnici HDZ/HSLS koalicije umjesto da rade u korist oni rade kontra interesa svih mještana Kuča.

Blagajnica (koja je gotovo vodila sjednicu) se opet javila i ponovo optužila oporbenog vijećnika da dila drogu na što je oporbeni vijećnik odgovorio da će blagajnica zbog svojih optužbi uskoro dobiti poziv za sud, a ona je pak rekla da će dilere uskoro prijaviti policiji.

Nakon što ju je Predsjednik u više navrata prekinuo jer je konstantno skretala s tema rasprave blagajnica je ‘zaprijetila’ da će uskratiti potporu HDZ/HSLS koaliciji.”

Nakon svega, nekako čak i nije najvažnije tko su imenom i prezimenom Predsjednik, Tajnik i Blagajnica, pogotovo jer u Kučama to svi ionako znaju, a svi ostali ionako ne mogu koristiti Društveni dom. Ili mogu. Ako plate. Ili ipak ne mogu. Ako Blagajnica kaže Tajniku da on kaže Predsjedniku da kaže Blagajnici da kaže… Uglavnom, sve ste shvatili. Ili niste.