Prijava

Vaša prijava

Rekordna turistička sezona u Zagrebačkoj županiji


Zagrebačka županija u prošloj godini zabilježila je 122.922 turističkih dolazaka, odnosno 41 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine. Porastao je i broj noćenja za 33 posto i to sa 154.345 na 204.818.

Od ukupnog broja dolazaka, 93.279 gostiju bili su inozemni gosti, a preostalih 29.643 domaći gosti. Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 149.925 noćenja ostvarili su inozemni gosti, a domaći 54.893 noćenja.

– Otkad mjerimo turističke pokazatelje ovo je prvi put da su dolasci dosegli šesteroznamenkastu brojku – rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić.

Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Poljske, a zabilježen je i značajan porast broja turista iz Kine, Hong Konga, Tajvana i ostalih azijskih zemalja. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica koja bilježi porast turističkih noćenja za 60 posto, zatim Sveta Nedelja te Jastrebarsko koje bilježi osam puta više dolazaka i noćenja velikim dijelom zahvaljujući novootvorenom hotelu uz poznati kongresni centar.

– Poznati smo kao izletnička destinacija za relaksaciju, ali i aktivan odmor, a taj imidž planiramo graditi i dalje – dodala je Rašperić istaknuvši pritom bogatu eno-gastronomsku kulturu i ponudu, vinske i cikloturističke ceste te brojne manifestacije zahvaljujući kojima je Zagrebačka županija nadaleko poznata.