Prijava

Vaša prijava

‘Nekad je lakše na kraj izaći sa životinjama nego s ljudima’


Srednja strukovna škola ugostila je 13. Županijsku izložbu golubova, peradi, kunića i ptica. U Veliku Goricu doputovali su uzgajivači iz svih krajeva Hrvatske. Među ovim zaljubljenicima u životinje, susreli smo i jednog našeg mladog sugrađanina. Kako kaže, ozbiljnije se primio uzgoja prije tri godine. Iako živi u Velikoj Gorici, zbog ljubavi prema svojim ljubimcima često je kod svoje bake u Maloj Buni. Upravo u baki ima najveću pomoć, jer ona preuzima brigu o životinjama dok je on u gradu.

– Životinje ne zahtijevaju puno, samo malo hrane i ljubavi. Znaju uzvratiti ljubav onome tko brine o njima. Neće te napustiti i izdati. Kad dođete u kokošinjac ili svinjac, a životinja vas prepozna i priđe vam nema ništa ljepše. Nekad je lakše na kraj izaći sa životinjama nego s ljudima, ma koliko god tvrdili da smo mi inteligentnija bića – rekao nam je uzgajivač Borna Bačurin.

05.01.2019. Velika Gorica – 13. Županijska izložba malih životinja. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Borna se već brine o kokicama i zečevima, a namjerava nabaviti i golubove. Njegov hobi nije baš čest među njegovom generacijom. Današnjoj mladeži ipak su bliži pametni telefoni i igrače konzole, a i moderan način života udaljio ih je od prirode. Zanimalo nas je kako njegovi vršnjaci gledaju na njegov hobi.

– Moji prijatelji nemaju baš sluha za ovo što radim, oni uglavnom vise na mobitelima i konzolama te im ne pada na pamet izaći u prirodu. Priznajem i ja volim biti na pametnom telefonu, ali ne toliko kao oni. Nekima čak i smeta moj hobi pa se čak i ne žele družiti sa mnom – dodao je naš vedri sugovornik.

05.01.2019. Velika Gorica – 13. Županijska izložba malih životinja. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Među eksponatima se našao i veliki broj šampiona, od kojih će neki snage odmjeriti na državnim pa i europskim prvenstvima. Kako bi životinja dobila status šampiona, potrebno je da se na izložbi pojavi najmanje još pet pripadnika iste sorte, a često je broj puno veći.

– Životinje ljudima često izgledaju isto, no zna se standard kako one moraju izgledati. Žiri gleda jesu li perje i boja u standardu, je li rep formiran pod kutom pod kojim mora biti za tu pasminu, je li krijesta u standardu, jesu li krila uz tijelo ili preklopljena ili spuštena niže – objasnio nam je sistem osjenjivanja Zlatko Vinter.

05.01.2019. Velika Gorica – 13. Županijska izložba malih životinja. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Manifestacija koju je organiziralo Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005. okupilo je 63 izlagača, koji su se predstavili s 493 eksponata. Najbolji u svojim kategorijama nagrađeni su medaljama i peharima. Izložba je otvorena sutra do 13 sati.

Galerija fotografija