Prijava

Vaša prijava

Turopoljska svinja na Trgu bana Jelačića! Dobro, 50-ak metara dalje…


Nakon što se borio i izborio (?!) s aferom koja je okupirala medije posljednjih dana, dopredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić vraća se u svoj normalni ritam. Tako se ministar pojavio na svečanom otvorenju novih prostorija i laboratorija Banke gena domaćih životinja Republike Hrvatske u Poljani Križevačkoj.

Banka gena domaćih životinja otvorena je s ciljem istraživanja i čuvanja genetskog resursa u cijeloj Hrvatskoj, a svečano otvorenje okupilo je važno društvo. Osim ministra Tolušića, bili su tu i ravnatelj Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo Krunoslav Dugalić, čelni ljudi fakulteta, ustanova, saveza, udruga i brojni drugi gosti, a s radom laboratorija okupljene je upoznao Zdravko Barać iz Ministarstva poljoprivrede.

Snažan turopoljski pečat cijelom dogođaju dalo je izlaganje župana Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić, koji je na primjeru turopoljske svinje prezentirao kako se sudaraju znanost i poljoprivreda.

– Zaštićene izvorne pasmine moraju imati prioritet, one su izvorno hrvatske i moramo ih baštiniti i čuvati. Kroz dva-tri mjeseca bit će otvorena i trgovina, 50-ak metara od Trga bana Jelačića u Zagrebu, gdje će se moći kupiti proizvodi od turopoljske svinje, dalmatinski, istarski i krčki pršut, slavonski med i druge zaštićene stvari – istaknuo je ministar Tolušić te dodao kako će se uskoro formirati i Edukativni centar za izvorne pasmine.