Prijava

Vaša prijava

Vijećnici na aktualcu raspravljali o Donjoj Lomnici, energetskoj obnovi škola i prolazu prema Zračnoj luci


Aktualni sat 12. sjednice Gradskog vijeća otvorio je Zvonimir Stjepić pitanjem što je Grad poduzeo kako bi se spriječili niski preleti putničkih zrakoplova zbog kojih padaju crjepovi s kuća u Donjoj Lomnici, a na isti problem upozorio je i HDZ-ov vijećnik Milivoj Dijanežević.

– Kontaktirali smo Agenciju za civilno zrakoplovstvo, Kontrolu zračne plovidbe, Međunarodnu zračnu luku Zagreb i Ministarstvo prometa, koji imaju ingerenciju nad avionima koji slijeću na našu Zračnu luku Franjo Tuđman. Već jutros smo poduzeli sve potrebne mjere. Iz Kontrole zračne plovidbe i Agencije još u rujnu su nam odgovorili da je sve prema pravilniku, međutim nije. Jučer smo opet bili svjedoci da su letjeli crjepovi, a na svu sreću nije bilo djece oko škole – rekao je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

31.1.2019. Velika Gorica – Gradsko vijeće. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Predsjednika Mjesnog odbora Donja Lomnica i gradskog vijećnika Milivoja Dijaneževića zanimalo je zašto Grad nije obavijestio Mjesni odbor i građane Donje Lomnice o rješenju kojim se Strabagu dozvoljava prekop prometnica u mjestu.

– Zatvoren je veći dio Odranske ulice, jedne od najprometnijih ulica u mjestu, a mi kao Mjesni odbor o tome ništa nismo znali. Ni mi, niti Povjerenstvo za izmještanje asfaltne baze. Obaviješteni su i MUP i ZET i vatrogasci i komunalni redari, ali ne i mi. Koja je naša uloga i čemu služimo, osim da budemo meta za pljuvanje i vrijeđanje, kako mi, tako i naše obitelji. Kiša i snijeg padaju ovih dana, a oni sa zemljanog puta izlaze na Odransku ulicu puni blata. Ljudi ne mogu u svoja dvorišta. Zvao sam Inspekciju za cestovni promet, komunalne redare, ali oni i dalje kopaju. Tko su oni da oni to mogu – upitao se Dijanežević.

Vijećniku je na pitanje odgovorio pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet Dubravko Katulić.

– Ispričao bih se, s obzirom na specifičnu situaciju, gospodinu Dijaneževiću što ih nismo obavijestili, iako za prekope komunalne infrastrukture inače ne obavještavamo mjesne odbore. Što se tiče izgradnje oborinske kanalizacije, dali smo im odobrenje, ali su oni sami zatvarali ulice – objasnio je pročelnik.

31.1.2019. Velika Gorica – Gradsko vijeće. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Alanmilan Šembera iz MOST-a upozorio je na previsok trošak energetske obnove osnovnih škola Nikole Hribara i Vukovine.

– Najskuplja obnova škole koju sam ja uspio naći je energetska obnova Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, jedne od najvećih škola u našoj zemlji. Energetska obnova ove škole iznosila je 6,7 milijuna kuna. Energetska obnova škole u Vukovini procijenjena je na devet milijuna, a Nikole Hribara nevjerojatnih 22 milijuna kuna. Školu u Čiču izgradili smo za 22 milijuna kuna – upozorio je Šembera.

Odgovorio mu je Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije.

– Svi podaci su transparentni. Morate znati da su i jednu i drugu školu radili projektanti. Projektirala je struka, a ne ja, niti gospodin zamjenik gradonačelnika. Uzeli su u obzir potrebe i jedne i druge škole, tako da to ne bih dovodio u pitanje, to su projektantske cijene. U postupku je proces pokretanja javne nabave, tako da će se javno objaviti troškovnici. Mi smo u sklopu ovog projekta dužni održati javne konferencije i koristim priliku sve vas pozvati na nju – izjavio je Ilečić.

31.1.2019. Velika Gorica – Gradsko vijeće. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Vijećnicu SDP-a Katarinu Šeravić zanimalo je kada će se otvoriti ograda koja razdvaja naselje Pleso i Zračnu luku.

– Grad Velika Gorica poduzeo je sve što je trebao. Zadnje što smo napravili je da smo od policije ishodili dozvolu i imamo sva potrebna odobrenja, međutim nakon toga zapelo je s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb. Oni otvaranje uvjetuju time da im se asfaltira kompletan kolnik putem staroga terminala. Znamo koliko je taj prolaz važan građanima, a naročito poduzetnicima. Nažalost tu smo ograničeni, mi imao samo pet posto udjela u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, a tu je koncesionar koji ima svoje ovlasti i on odlučuje. U ovom trenutku čekamo da u dogovoru s ministarstvom asfaltiramo to što se od nas traži, a onda će konačno biti otvoren taj prolaz – rekao je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.


Volonteri, prijavite sate