Prijava

Vaša prijava

Mali genijalci brži su od digitrona


U Osnovnoj školi Eugena Kumičića upoznali smo jednu zanimljivu grupicu mladih ljudi koja ‘razbija’ matematiku. Zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje nizova dvoznamenkastih i troznamenkastih brojeva njima ne predstavlja problem, a pri tome ne koriste papir i olovku. Točni su poput digitrona, ali puno brži. Svoje umijeće na početku bruse na abaku, odnosno abacusu ili okviru za računanje. Ovo pomagalo korišteno je još i u drevnom Sumeru i Egiptu, preuzeli su ga Grci, Perzijanci i Rimljani, a u Europi se koristio sve do 16. stoljeća. Neobičan naziv ovog starog matematičkog pomagala privuklo je Gitu.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Moji roditelji negdje su vidjeli reklamu za Soroban akademiju i predložili mi da se upišem. Pristala sam, jer me zanimalo što znači ta riječ abacus i što je to ustvari. Kad sam došla na prvi sat saznala sam što je to, što me je ugodno iznenadilo. Jako sam brzo naučila kositriti ga i dosta mi je pomogao oko zbrajanja i oduzimanja – objasnila nam je Gita.

U Aziji se još uvijek potiče učenje djece radu na abacusima, jer je to znanje izrazito je pogodno za prenošenje u mentalno računanje na vrlo visokoj razini. Nakon što se naučila dobro služiti abakom, Gita je počela računati tako da ga vizualizira, odnosno prešla je na Anzan ili mentalno računanje. Svoju vještinu pokazao nam je i Patrik koji je u trenutku, koristeći mentalnu aritmetiku, riješio postavljeni matematički zadatak.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Kad dugo učite i naučite tehniku onda počinjete to vizualizirati u svojoj glavi. Sve to mi je jako zabavno i vjerujem da će mi biti korisno u životu – rekao nam je Patrik.

Mentalna aritmetika djeci omogućuje da lakše svladaju matematičke izazove s kojima se susreću u nižim razredima osnovne škole.

– Djeca dobro reagiraju. Kako sami kažu, ovo im je lakši sustav računanja od onog standardnog u školama. Omogućava im da na potpuno drugačiji i jednostavniji način računanja. Oni si u svojoj glavi mogu vizualizirati te kuglice i to njima predstavlja igru, odnosno neki kreativniji pristup računanju. Sam soroban (abacus), odnosno ova računaljka se u Japanu koristi već pola tisućljeća, a u radu s djecom koristimo vizualno-auditivno-kinestetičku metodu – istaknula je Davorka Ilečić, učiteljica razredne nastave i trenerica u Soroban akademiji.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Zahvaljujući vještini mentalnog računanja Jakov je bezbrižno zaronio u svijet matematike. Ne propušta predavanja učiteljice Davorke.

– Ovdje mi je jako zabavno, ponekad čak zabavnije nego u parku. Ovdje sam naučio puno toga korisnoga i sada mi matematika ne predstavlja neki bauk – kaže Jakov.

S njim se složila i Klara. Kako kaže, na početku je imala velike probleme prilikom dijeljenja, ali zahvaljujući ovoj metodi riješila je svoj problem.

– Više mi ne predstavljaju problem niti računske operacije s troznamenkastim brojevima. Djeci koja ne idu na ova predavanja malo je teže dijeliti i množiti veće brojeve napamet – otkrila nam je Klara.

Odlučila je napustiti siguran posao u renomiranoj tvrtki i podučavati djecu ovoj zanimljivoj tehnici

Helena i Hrvoje Tkalčić također su fascinirani mentalnom aritmetikom. U svom novootvorenom Centru za poduku Helena od jeseni će provoditi program ‘Malac Genijalac’, koji će biti temeljen na originalnom japanskom Hikari programu mentalne aritmetike. Helena se sprema napustiti siguran posao u jednoj domaćoj renomiranoj tvrtki i posvetiti se isključivo podučavanju djece ovoj zanimljivoj tehnici.

– Ovo je za mene nešto novo i izazovno te se jako veselim. Već radim sa svojom kćeri, ona mi je pokusni kunić. Radimo tek dva tjedna, a ona veća sada zbraja i oduzima do 1000 i to bez olovke i papira. Ona je drugi razred osnovne škole i sve to joj je jako zanimljivo. Čim dođe iz škole uzima abacus i kaže mi: Mama idemo vježbati zadatke. U školi su učili zbrajati i oduzimati do 100, a ona veća sada zbraja i oduzima do 1000 – pohvalila nam se Helena.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Kako smo doznali od naših sugovornika, djeca kroz mentalnu aritmetiku poboljšavaju vizualizaciju problema, jačaju koncentraciju, uče se fokusirati na problem te se uspješnije nose s postavljenim izazovima, što u konačnici pozitivno utječe na njihovo samopouzdanje.

– Koncentriraniji i fokusiraniji su te uredniji, iz iskustava roditelja djeca počnu ljepše pisati i bolje čitaju, a pokazuju i veći interes za školu. Djeca prvo uče brojeve, zatim pisati brojeve na abakusu, a onda kreće računanje do 10, zatim do 100 i na kraju do 1000, to je prvi nivo. Na drugom nivou s djecom radimo množenje i dijeljenje, a treći nivo ‘Super um’ rezerviran je za korjenovanje i potenciranje pa čak i za računanje datuma u prošlosti – objasnila nam je naša sugovornica.

Svaka razina trajat će 10 mjeseci i pratit će školsku godinu, a nastava će se održavati vikendom u trajanju tri školska sata. Uz osnovni fond sati od 12 sati mjesečno, polaznici će imati pravo na besplatnu dopunsku i dodatnu nastavu. Djeca će biti raspoređena u četiri starosne grupe: predškolsku za djecu od četiri do šest godina, mlađu školsku za učenike prvih i drugih razreda, srednju školsku i stariju školsku grupu za učenike trećih i četvrtih, odnosno petih i šestih razreda osnovne škole. Na kraju svakog nivoa polagat će se test i dobiti certifikat.


28. koncert u čast hrvatskim braniteljima