Prijava

Vaša prijava

Danas je Međunarodni dan materinjeg jezika – Turopoljci slobodno se pospominjajte po domaći!


Međunarodni dan materinjeg jezika obilježava se svake godine od 21. veljače 2000. godine, s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinjeg jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti. UNESCO kao organizacija Ujedinjenih naroda za promicanje suradnje među narodima na područjima obrazovanja, znanosti i kulture odredila je upravo današnji datum kao dan za obilježavanje. Istog datuma započinje i Mjesec hrvatskog jezika, koji svake godine obilježava Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, te završava 17. ožujka, kada bila objavljena ‘Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika’, davne 1967. godine.

Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a od 1. srpnja 2012. postao je i službeni jezik Europske unije. Dani hrvatskoga jezika slave se od 1991. godine.  Dijalekt je nešto što naš jezik čini bogatijim, a mnogi Turopoljci u vlastitom domu s obitelji vole se ‘pospominjati’ na kajkavskom dijalektu.

Deklice i dečeci dragog nam Turopoljskog kraja, denes se slobodno prešećite po tratuvaru i rečite kteru lepu turopoljsku rečsusedima, a snehe dok fanjke doma kuvaju, vredno ručak spravljaju, u to ime slobodno spiju jednu kupicu i popevaju si turopoljsku kiticu i potancajte! Mam bu Vam dan lepši!