Prijava

Vaša prijava

Izvlačili novac iz udruga za pomoć djeci i mladima


Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici jučer je podiglo optužnicu protiv 44-godišnjaka i 39-godišnjaka te jednog trgovačkog društva zbog izvlačenja više od 400 tisuća kuna, prikupljenih kroz humanitarne donacije.

Stariji muškarac tereti se da je od 5. siječnja 2015. do 10. veljače 2017. kao predsjednik dvije udruge za pomoć djeci i mladima prikupljao dobrovoljne priloge. To je učinio bez odobrenja rješenja nadležnog ureda državne uprave, a dio prikupljenog novca odlučio je zadržati za sebe.

– Po obavljenim uplatama dobrovoljnih priloga fizičkih i pravnih osoba i drugim priljevima na račun, prvookrivljenik je, ovlašten za raspolaganje sredstvima na računima navedenih udruga, a u namjeri pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti za sebe i druge, a ne za ostvarenje ciljeva i obavljanje djelatnosti udruga, s računa udruga podizao i zadržavao za sebe novčane iznose, obavljao plaćanja u svoju korist korištenjem bankovnih kartica udruga te na ime navodnih pozajmica podizao i zadržavao za sebe novac – poručili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici.

No, to mu nije bilo dovoljno pa je dio novca neosnovano isplaćivao na račun okrivljene tvrtke. Mlađi muškarac kao direktor te tvrtke ispostavio je račune udrugama 44-godišnjaka za prodanu robu, koja nikad nije isporučena.

– U namjeri da prikrije opisanu neosnovanu isplatu sredstava na račun navedenog trgovačkog društva, sastavio račune u kojima je neistinito naveo da je to društvo dvjema navedenim udrugama prodavalo raznu robu – dodali su iz goričkog ŽDO-a.

Prvookrivljenika se tereti da je oštetio prvu udrugu za iznos od 218.086,49 kuna, a drugu udrugu za iznos od 205.694,52 kuna.


Županijsko natjecanje: Njemački jezik