Prijava

Vaša prijava

Što Gorica ima protiv Splita?


Prvi put ove sezone Gorica i Split susreli su se u studenom u Velikoj Gorici. Završilo je plus deset za Goricu. Drugi susret dogodio se u četvrtfinalu Kupa, sredinom veljače, ovoga puta na Gripama. Opet je bolja bila Gorica, završilo je osam razlike. Treću sreću Splićani su tražili u nedjelju poslijepodne, ali nema sreće za njih kad je Gorica s druge strane. Opet su Sesarovi momci zablistali, ovoga puta dobili su utakmicu sedam razlike, 86-79.

– Rekao sam nakon pobjede u Kupu da bih tu pobjedu mijenjao za ovu, a sad ćete mi dopustiti da malo skromnost ostavim po strani. Prezadovoljan sam i sretan načinom na koji su momci iskontrolirali utakmicu od prve do zadnje minute i svaka im čast na tome! Respektiram sve probleme koje Split ima, ali odigrali smo zaista sjajnu utakmicu – rekao je trener Josip Sesar nakon što je i treći put srušio klub u kojem je odigrao neke od najboljih utakmica svoje karijere.

I sam će reći da je uživao u tom razdoblju na Gripama, u onoj sezoni kad su se u žutom dresu spojili on, Dino Rađa i Jure Zdovc, tri košarkaška giganta, pa zajedno otišli do naslova prvaka Hrvatske, kojeg je Rađa proslavio paljenjem “kubanke” u Draženovu domu kad je sve bilo gotovo. Kao dječak iz Mostara, uvijek je Sesar bio nekako usmjeren prema Splitu, legenda kaže da je umalo završio ondje i kao mlad igrač, ali u toj sezoni se sve vratilo. Split i Sesar, oduvijek je to bila dvosmjerna simpatija… I baš zato se Splićani nakon svega ovoga što im Sesar radi ove sezone, nakon što ih pobjeđuje kad god se pojavi, pitaju “pa dobro, što on ima protiv nas”.

A odgovor na to pitanje je – ima recept za pobjedu. Uvijek, stalno, prvi, drugi i treći put. Naravno, treba uzeti u obzir i okolnosti, i gomilu ozljeda s kojima se Splićani bore cijele ove sezone, ali to ni za milimetar neće umanjiti fanstatične stvari koje Gorica radi protiv trostrukog prvaka Europe iz nekih sretnijih vremena.

– Te dvije dosadašnje pobjede, u prvom dijelu prvenstva i u Kupu, ostavili su traga na psihi i samopouzdanju igrača Splita, vidjelo se da su u grču otvorili utakmicu. Kad se pogleda kretanje rezultata, kako su četvrtine završavale, jasno je da nas je ta prva četvrtina dala samopouzdanje i pokazala smjer kojim moramo ići. Na krilima te prve četvrtine odigrali smo sjajnu utakmicu. Bilo je uspona i padova, ali uz sav respekt prema Splitu, kod kojeg nitko ne može doći i reći da je favorit, apsolutno zasluženo pobijedili – analizirao je Sesar, koji je od Gorice definitivno stvorio Momčad.

Da, s velikim slovom M, nije tipfeler, jer njegove igrače krasi nevjerojatno zajedništvo i nesebičnost. Bilo je tako, naravno, i ovoga puta. Prvo ime utakmice bio je Marko Baković, koji je opet otišao do double-double učinka, ubacivši 16 koševa uz deset skokova, no daleko od toga da nije imao pratnju. Borna Kapusta zaustavio se na 12 koševa i sedam asistenija, Ivan Majcunić dodao je 11, Ante Mašić deset, Marko Petrović i Lovro Mazalin po devet, Ivan Papac osam… Ukratko, ne znaš koga čuvati, na koga se fokusirati.

– Zasluženo su nas dobili prethodna dva puta, a zasluženo su nas dobili i danas. Pa evo, mi niti jednom u ovoj utakmici nismo uspjeli povesti… Mi smo griješili, radili gluposti, ali moramo reći i da je Gorica stvarno jako dobra. Momci znaju igrati košarku, dobro je postavljena njihova igra, Josip ih jako dobro vodi, i kad protiv njih uđeš u minus, jako se teško iz toga izvući. Imaju puno dobrih napadačkih akcija, ali i izlaze iz tih akcija, čitaju igru, stvaraju višak i kad protiv njih nisi i na više od sto posto, onda je to teško izvući – prosipao je komplimente trener Splita Ante Grgurević.

Press nakon dvoboja Split – Gorica 79:86

Gepostet von KK Split – službena/official am Sonntag, 24. März 2019

A kad smo već kod komplimenata, imao ih je i Sesar. I to upravo na račun svoga kolege, čovjeka koji je kao igrač bio sinonim za “hrabro srce”, a drukčiji nije ni kao trener. Pošten prije svega, srčan i borben, ali i razuman. Takav je bio i u situaciji kad je njegov igrač Michael Cobbins nastradao u sudaru s igračem Gorice, pao na pod i ostao ležati. Na trenutak je izgubio svijest, nastala je panika, ali brzo je došao sebi. I poslao poruku treneru, ionako izmučenom izostancima: “Vrati me u igru, želim i mogu!” Grgurević je, međutim, bez ikakvog razmišljanja odgovorio: “Nema šanse!”

– Taj detalj moram posebno istaknuti. Vidio sam da je kolega Grgurević potjerao u svlačionicu Cobbinsa, iako je ovaj želio nastaviti igrati, ali naravno da je zdravlje važnije od svega. Mislim da je taj njegov potez zasjenio sve ostalo na ovoj utakmici. I čestitam mu na tome, malo koji trener bi to napravio – kazao je Sesar, dok je Grga imao dodatno objašnjenje.

– Bit će još utakmica, i za nas i za njega, sad je najvažnije da se oporavi. I da sam ostao s četvoricom igrača na parketu, ne bih mu dao da igra – kazao je trener Splita.

Imaju Splićani svoje probleme, praktički se guše u njima, ali iz naše je perspektive važnije kakva će iz svega ovoga izaći Gorica. Sad je ovo već ozbiljan niz, u ožujku su Goričani spojili četiri uzastopne pobjede, sredili doma Zabok i Osijek, a u gostima velikane Cibonu i Split. Međutim, neće Sesar poletjeti, nije to njegov stil.

– Jesmo li ovime ispunili cilj? Nama je cilj svaka utakmica posebno. Iskreno se nadam da možemo ući u doigravanje, a ovo je jedan korak prema tome. Sad imamo domaću utakmicu protiv Alkara u subotu, moramo se dobro pripremiti i odigrati najbolje što možemo, pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti – zaključio je Sesar.

Uporno maltretira svoj Split ove godine, no puno je važnije da briljira s Goricom. Koja će i u tom doigravanju, ako ga doista izbori, imati što za reći. Bude li ovakva, s ovakvom željom i zajedništvom, nema protivnika koji će se osjećati ugodno kad stane na drugu stranu…