Prijava

Vaša prijava

FOTO Uspješna akcija čišćenja okoliša u Kobiliću začinjena grahom i stihovima


Približava se Dan planeta Zemlje (22. travnja) kada se u 150 država na svim kontinentima održavaju brojna događanja posvećena očuvanju i zaštiti okoliša u cilju zaštite prirodnih resursa te kako bi se skrenula pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja. Tim povodom su mještani Kobilića i nekoliko volontera iz Črnkovca (ukupno tridestak osoba) proveli akciju čišćenja obližnje šume. Akcija je vodio Ivan Božić, predsjednik Mjesnog odbora Kobilić, a zajedno s njima sudjelovao je i dipl.ing. šum. Davorin Sila, revnik na području šumarije Velika Gorica.

13.04.2019. Kobilić – Akcija čišćenja okoliša u kampanji ”Zelena čistka”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Revnik Sila je bio vrlo zadovoljan krajnjim rezultatom akcije odnosno količinom prikupljenog otpada, pohvalio je veliki angažman sudionika u akciji, s uvjerenjem da bi Kobilić sa samo dvije-tri slične akcije godišnje imalo posve čisti okoliš. Intencija je, zapravo, da se više mještana uključi u akciju i tako pokažu da je čist okoliš obveza svih nas.

13.04.2019. Kobilić – Akcija čišćenja okoliša u kampanji ”Zelena čistka”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pučki pjesnik iz Kobilića Stjepan Vitez nije zbog bolesti mogao biti sudionik akcije, ali je ipak akciju popratio na svoj način – stihovima: ”Zbunjeni su Štef i Jura, oko grmlja fiskultura. Vježbali su gimnastiku, kupe smeće i plastiku. Zemlja rodi, plod nam daje, blagoslov za naraštaje. Nek’ nam bude radost, sreća čista, lijepa i bez smeća. Skupili se mladi, stari, volonteri i šumari, da očiste nered taj, da bu šuma tičji raj. Nek’ ispune svi se snovi, ti nam Bože blagoslovi. Blagoslovi piće, jelo, svako tebi, drago djelo. Šume, rijeke, grabe, polja, da se štuje božja volja. Zbog tog’ treba pravo birat, razvrstavat, reciklirat. Nismo Zemlje gospodar, nego sluga i čuvar.”

13.04.2019. Kobilić – Akcija čišćenja okoliša u kampanji ”Zelena čistka”. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vrijedni volonteri su nakon završenog posla u prostorijama NK Vatrogasac imali ručak (grah) i piće po izboru.

Galerija fotografija