Prijava

Vaša prijava

Zelinčani oduševili predstavom “Na proščenju” i putuju na državnu smotru


Kazališne daske doma kulture u Buševcu ponovno su ugostile županijske kazališne amatere. Ogranak Seljačke sloge Buševec još je jednom bio domaćin 22.Smotre kazališnih amatera Zagrebačke županije. Ove godine u konkurenciji su bile četiri predstave – “Pismo iz Zelengrada” Zaprešićkog kazališta za djecu i mlade, “I neka vam loptice uvijek budu naklonjene” Gradskog kazališta Jastrebarsko, mjuzikl “Chicago” u izvedbi PAX-ića Amaterskog kazališta POU Samobor te predstava “Na proščenju” Zelinskog amaterskog kazališta “ZamKa”.

Titulu najbolje i ove je godine ponijela predstava zelinskih glumaca “Na prošćenju”. Riječ je o još jednoj pučkoj predstavi Štefice Fanjek čija se radnja odvija na blagdan Sv. Ivana Krstitelja. Proštenja su nekada imala veliko značenje jer se tamo odvijao društveni život mještana. Ekipa iz Zeline dobitnik je i nagrade za najbolju žensku ulogu, najbolju sporednu mušku i sporednu žensku ulogu te nagradu za njegovanje baštine. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je glumcu iz samoborskog amaterskog kazališta, dok je najbolju režiju i tekst imala predstava jaskanskog kazališta. Također dobitnici su nagrade i za inventivnost.

Prema riječima državne selektorice; teatrologinje i dramske pedagoginje Ozane Iveković kazališni amaterizam nije dužan da se uspoređuje i natječe s profesionalnim već su to dvije različite kulture i dva različita oblika bavljenja kazalištem.

– Amaterski ima svoje čari jer ljudi koriste svoje slobodno vrijeme i rade nešto iz ljubavi, zbog toga vrlo cijenim amaterizam i smatram ga vrlo važnim društvenim fenomenom, zaključuje Iveković.

Zelinčani će Zagrebačku županiju predstavljati na 59.Festivalu hrvatskih kazališnih amatera koji će se u svibnju održati u Vodicama.