Prijava

Vaša prijava

Kad od recikliranog otpada nastanu umjetnička djela


Povodom dana škole OŠ Jurja Habdelića, na inicijativu ravnatelja škole Davora Vidovića  s ciljem podizanja svijesti o očuvanju ekosustava, zajedno s udrugom Ekoregija Velika Gorica, VG Čistoćom i VG Vodoopskrbom proveden je projekt edukacije velikogoričkih osnovnoškolaca na temu postupanja s otpadom, recikliranja te zaštite vodnih resursa u kojem je sudjelovalo oko 690 učenika od prvog do osmog razreda. Dok je dio učenika posjetio hrvatsko reciklažno dvorište i odlagalište otpada Mraclinska Dubrava, te vodocrpilište Velika Gorica.

Ostali učenici s entuzijazmom su se okušali u likovnim radionicama, kroz koje su imali prilike izraziti vlastitu kreativnost u izradi raznih predmeta od otpada i recikliranih materijala.

17.04.2019. Velika Gorica – Dan škole Jurja Habdelića. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

-Od otpada smo stvarali radove u obliku cvijeća i prirode, na svaku smo napisali motivacijsku poruku koju bi trebalo ispoštovati. I od recikliranog materijala se može svašta napraviti, ljudi ih često bacaju u prirodu, što nije najpametnije jer se ne može razgraditi kako treba. Voljela bih da se ovako zanimljive i korisne radionice češće organiziraju –  ispričala nam je učenica sedmog razreda Lara Lukačić.

Svi su sudionici izrazili želju da sličnih radionica bude više, jer su ovom prigodom naučili ponešto o važnosti održivog postupanja s prirodom koju svi toliko volimo.

17.04.2019. Velika Gorica – Dan škole Jurja Habdelića. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Jako mi se svidjela radionica jer volim raditi s prirodom i okolišem, a nije mi bilo teško jer kada nešto voliš, to sve ide lagano. Definitivno bih voljela više ovakvih radionica – otkrila nam je učenica petog razreda Nikolina Čerkez.

Profesorica Sanja Kalambura s Veleučilišta Velika Gorica nadzirala je likovnu radionicu, a u razgovoru nam je otkrila da će u okviru projekta ‘Pametno gospodarenje otpadom Grada Velike Gorice’ ovakvih radionica biti još.

17.04.2019. Velika Gorica – Dan škole Jurja Habdelića. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

– Koncept radionice bio je malo zahtjevniji, zbog koloriranja i sastavljanja slogana vezanog uz sliku, no rezultat je itekako vidljiv. Što se tiče ovog projekta financiranog iz fondova EU, sličan oblik radionice biti će proveden u 22 školska objekta, a do 2020. godine biti će još puno sličnih radionica. Odlična je to prilika za praktičan rad kroz koji djeca puno nauče. Možda i kroz redovnu nastavu  likovnog u školama bude sličnih prilika – kazala nam je profesorica Sanja Kalambura s Veleučilišta Velika Gorica.

17.04.2019. Velika Gorica – Dan škole Jurja Habdelića. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Već drugu godinu, zajedno s Ekoregijom Velika Gorica, kroz ovu hvalevrijednu suradnju potiče se i promovira održivi razvoj kao i zdraviji život na lokalnom području. Inicijativu su podržali važni velikogorički dionici komunalnog sustava – VG Čistoća i VG Vodoopskrba, koji dijele zajednički cilj prenošenja ljubavi prema okolišu i na najmlađe stanovnike lokalne zajednice. Kreativna djela Habdelićevih osnovnoškolaca biti će izložena u prostorima škole i Ekoregije Velika Gorica.

Galerija fotografija