Prijava

Vaša prijava

Vatrogasci iz cijelog Turopolja čuvari Isusova groba


Isusov grob u Jeruzalemu praktički je od prvoga dana bio trn u oku službene židovske zajednice, ali i Rimljana, koji su čak željeli srušiti ovo kršćanima sveto mjesto i umjesto njega izgraditi hram rimskim božanstvima. Nisu uspjeli, grob je sačuvan i očuvan, no unatoč tome je kroz stoljeća bio predmet velikog broja sporova. Kako bi se sukobi i svađe primirile, od 12. stoljeća Isusov grob čuva neutralna, muslimanska obitelj Gudaja, kojoj se od 18. stoljeća priključila i obitelj Nusajba, također muslimanska… Vlasništvo nad Isusovim grobom podijeljeno je na katolike, pravoslavce i Armence, a razvojem civilizacija i prijepori su se smanjili, utišali.

Institucija čuvara Isusova groba kroz stoljeća je bila sve jača, pojavljivala se u raznim varijantama, a jedna od njih ukorijenila se i na velikogoričkom području. Naime, već godinama na Veliku subotu članovi nekoliko goričkih DVD-ova subotnje večer provode u stavu mirno, uz Isusov grob, i tako svetkovini Uskrsa daju dodatnu svečanu notu, usput prizivajući stare običaje i tradicije.

Vatrogasci će Isusov grob čuvati i ove godine, i to u više crkava. Tako će se u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije izmijeniti pripadnici tri naša DVD-a.

– U čuvanju Isusova groba sudjelovat će članovi DVD-a Kurilovec, DVD-a Kobilić i DVD-a Velika Gorica, po točno utvrđenom rasporedu. Od 17 do 18 sati grob će čuvati vatrogasci iz Kurilovca, od 18 do 19 DVD iz Kobilića, a od 19 do 20 sati postrojba iz DVD-a Velika Gorica – kazala nam je tajnica DVD-a Velike Gorice Bernarda Šipušić.

U crkvi u Vukovini također će vatrogasci čuvati Isusov grob, ali oni će to raditi čak dva dana.

“U petak je okupljanje ispred Društvenog doma u Vukovini zakazano za pola šest predvečer. Predviđeno trajanje je do osam ili pola devet. U subotu je okupljanje također oko pola šest, a trajanje bi bilo do oko deset navečer. Okujci drže šank tako da će okrjepa biti na licu mjesta. Meša u subotu počinje u 20 sati, a postrojavanje je 20 min ranije. Mraclinski vatrogasci mole sve koji posjeduju svečanu odoru da dođu u njoj. Također, obzirom da je predviđen prijevoz kombijem do Vukovine (polasci u 18 i 20 sati ispred spremišta), mole se svi zainteresirani da ranije jave u Društvo”, prenosi mraclin.hr.