Prijava

Vaša prijava

Reći ću ovo triput: Napravit ćemo sve da dobijemo Istru!


U tri je sekvence govorio trener Gorice Sergej Jakirović dan uoči dolaska Istre 1961 u grad. I svaki od njih završavao je identičnom, gotovo do u riječ jednakom porukom: “Moramo napraviti sve da ovo dobijemo!” Drugačije, realno, ni ne može rezonirati, jer nakon dva boda nespretno prosuta u remiju s budućim drugoligašem Rudešom, a zatim i poraza dijela konkurenata, Gorica je tri boda daleko do trećeg mjesta. Osijek ima 53 boda, četvrti Hajduk također, a Gorica je na 50, a iza leđa vreba Lokomotiva s 48. Borba za Europu i dalje je itekako vruća…

– Stanje u momčadi je dobro, koliko može biti dobro s obzirom na probleme koje imamo… – započeo je pomalo netipično uvijek optimistični trener Jakir.

– Čagalj i Maloča imaju tri žuta kartona, Suk nam je otpao jer je i dalje na terapiji u Nizozemskoj, a i još neki igrači su ‘roviti’. Ostavila je posljedice ona utakmica protiv Rudeša, tako da… Moram priznati, malo sam i zabrinut uoči ove Istre. Smanjena nam je rotacija i morat ćemo biti na baš visokom nivou da bismo nadoknadili sve te izostanke. I još jednom dokazali da je nada za Europu i dalje živa. Ukratko, moramo napraviti sve da dobijemo ovu utakmicu – završio je Jakirović, prvi put.

Triput je već Gorica igrala protiv Istre ove sezone. U Puli je pritom prolazila odlično, da bolje ne može. jer u prvom krugu prvenstva slavila je 2-0, a u trećem čak 3-0! Pet komada u mreži Istre, bez primljenoga gola… Međutim, u onoj jednoj utakmici u Velikoj Gorici, puni plijen odnijela je Istra. U jedinoj jesenskoj utakmici bez Atiemwena Gorica je pala 0-2 u jednoj od svojih najslabijih partija sezone.

– Ta utakmica je jasan pokazatelj da je Istra sposobna ovdje pobijediti – prisnažio je trener Sergej, kojeg neće zavarati onih 0-7, potop koji je Istra doživjela u prošlom kolu, u domaćem susretu s Rijekom.

– Rezultat protiv Rijeke, tih 0-7, nije pravo stanje stvari. Gledao sam tu utakmicu i to je u prvih 20 minuta bilo ‘pedeset-pedeset’. Naravno, nakon što je Rijeka povela, zabila brza dva gola, pa onda i treći, Istra se raspala. No to je i nama potvrda da nitko nema pravo na bilo kakvo opuštanje. Imali smo jednako iskustvo s Interom iz Zaprešića, i oni su u kolu prije naše utakmice izgubili 7-0 od Rijeke, pa je u Zaprešiću bilo neizvjesno do zadnje sekunde. Tako da se zaista nadam da ćemo biti koncentrirani, fokusirani, energični… I da ćemo napraviti sve da odnesemo ova tri boda – zaključio je Jakirović, drugi put.

Iako sportašu u ovakvoj situaciji, kad se bori za važne stvari, previše dodatnih motiva ne bi trebalo, ali jedan će svejedno imati… Sudar s Istrom, naime, imat će i humanitarni karakter. Piše se o tome već danima, mnogi već znaju da će prihod od ulaznica ići za pomoć Josipu Filipoviću, 26-godišnjaku iz Petrovine Turopoljske, koji je prošlog ljeta nastradao u trenutku nepažnje. Ostao je paraliziran od vrata naniže, potrebna mu je skupa terapija, pa će barem malo pomoći i naš prvoligaš…

– Može nam to biti stimulans, kako ne. Stalno govorim da smo mi svi jako sretni jer radimo posao koji volimo, igramo, uživamo, a za to smo još i plaćeni. S druge strane, evo, imamo dečka koji je otišao na godišnji odmor, skočio u more i u jednoj sekundi cijeli mu se život preokrenuo. To mora biti dodatni motiv… Život je jedan, moramo se jako paziti – emotivan je Jakir kad priča dođe na tu temu.

Neće nas zavarati onih 0-7 protiv Rijeke, Istra je puno bolja od toga, kaže Jakirović… Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Pa onda još i poruka za kraj, želja koja bi se s obzirom na sve stvarno morala ispuniti.

– Nadam se da će publika doći u što većem broju, onako kako je dolazila i do sad. A mi moramo to opravdati svojim zalaganjem, željom i htijenjem, napraviti sve da pobjedimo – završio je Jakirović, treći put.

Idealan scenarij je, dakle, ovakav… Lijepo vrijeme, kakvo najavljuju dan nakon dosadnog kišnog četvrtka, ispunjen stadion, prikupljena velika svota za pomoć našem sugrađaninu i, naravno, tri boda dolje na terenu.