Prijava

Vaša prijava

Mali umjetnici, veliki uspjesi: Nika i društvo osvojili Bistričke zvukolike


U Umjetničkoj školi Franje Lučića, ako je netko u to uopće i sumnjao, radi se punom parom. Gorička djeca sviraju i plešu iz dana u dan, često se zvukovi koje proizvode mogu čuti i kad se prolazi pokraj prostorija škole, i samo to bi moglo biti dovoljno za zaključak da se tamo gore događa nešto posebno, nešto vrijedno… Potvrda tome, posljednja u nizu, stigla je na šestom miješanom međunarodnom natjecanju Bistrički zvukolik.

– To se natjecanje održava svake godine, naša škola na njemu uvijek sudjeluje s velikim brojem mladih umjetnika, a tako je bilo i ove godine. Išli smo u Mariju Bistricu s četiri violine, tri trube, jednim violončelom i dvije flaute. I osvojili smo jako puno nagrada, baš je bilo uspješno. Svi su bili zaista odlični, pokazali su da se isplati sav uloženi trud – ponosna je Zinka Holy Marijan, profesorica violine.

Nabrajajući sve nagrađene, pregledavajući u rezultatima tko je što napravio, odmah na prvu ističe se jedna djevojka. Nika Kozina ima 11 godina, šesti je razred osnovne škole i peti razred glazbene, a na Bistričkom zvukoliku je doslovno razvalila. Uz njezino ime, naime, u rezultatima postoji i dodatak koji kaže “zlatna medalja”.

– Na ovakvim su natjecanjima djeca podijeljena u starosne kategorije, u svakoj od njih dijeli se više prvih, drugih i trećih nagrada, neki sudionici dobiju samo priznanja, a najvrijednija nagrada je upravo ta zlatna medalja, koju je Nika osvojila. Najjednostavnije rečeno, to je prvo mjesto među prvim nagradama. Nika je imala najveći broj bodova na cijelom natjecanju, zbog čega je dobila i posebnu nagradu za najbolju gudačku izvedbu u svim kategorijama – objasnila nam je profesorica Holy Marijan.

Pravila su na ovakvim natjecanjima jasna i točno zacrtana, u skladu s njima se natjecatelji i pripremaju.

– Neka natjecanja traže zadanu skladbu, svako od njih ima svoje propozicije, a ovoga puta te propozicije su bile dosta slobodne, ali u vremenskom ograničenju. Konkretno, Nika je morala svirati do devet minuta. To su najčešće klasične skladbe, ali može biti i skladba izvedena od klasike. Svirala je ‘Tango ljubomore’ od Jacoba Gadea i ‘Poljski ples’ od Edmunda Severna. Prilično teška i zahtjevna skladba, pogotovo za njezin uzrast. Imala je i jako lijepe komentare komisije, u kojoj je bilo 11 ljudi. U njezinoj kategoriji natjecale su se i harmonike, i gitare, i flaute, i trube… – nabrajala je Nikina profesiorica, dodavši kako je bilo ukupno devet kategorija.

Sjajni su bili i Tibor Rajtarić, i Veronika Kantarević, i Magdalena Mirenić, i Stefan Gjorgiev, i Iskra Jurišić, i Gabrijela Lovrić, i Lora Likan Kelentrić… Svi su oni osvojili prve nagrade u svojim kategorijama, no ovoga puta zvijezda dana bila je upravo Nika Kozina.

– Svira violinu već pet godina, krenula je u drugom razredu osnovne škole, a već je normalno da svira na svim glavnim školskim koncertima. Svakodnevno vježba po nekoliko sati, kao i sva ta talentirana djeca, i zato smo toliko sretni i ponosni na svakoga od njih – istaknula je Zinka Holy Marijan.

REZULTATI

2. kategorija
Tibor Rajtarić, truba – 1. nagrada
Veronika Kantarević, truba – 1. nagrada
Magdalena Mirenić, flauta – 1. nagrada
Jan Biškup, violina – 2. nagrada

3. kategorija
Nika Kozina – 1. nagrada, zlato, posebna nagrada ESTA-e (European String Teachers Association) za najbolju gudačku izvedbu
Stefan Gjorgiev, truba – 1. nagrada
Iskra Jurišić, violina – 1. nagrada
Lea Butina, violončelo – 2. nagrada

4. kategorija
Gabrijela Lovrić, flauta – 1. nagrada
Jakob Stančić, violina – 2. nagrada

6. kategorija
Lora Likan Kelentrić, flauta – 1. nagrada

Nastavnici:
Zinka Holy Marijan, prof. (violina)
Tomislav Špoljar, prof. (truba)
Antonija Jurin, prof. (flauta)
Tea Krčelić Rabadan, prof. (violončelo)

Korepetitori (klavirska pratnja):
Iva Šorša, prof. (violine, trube i violončelo)
Krešimir Starčević, prof. (flaute)


Obilježili smo Majčin dan