Prijava

Vaša prijava

Gorički predstavnici Dječjeg gradskog vijeća na prijemu u Uredu gradonačelnika


Na Europskom dječjem Summitu pod simboličnim nazivom ‘Europe we want’, a za vrijeme aktualnog rumunjskog predsjedanja Europskim vijećem, resorna ministarstva u Rumunjskoj zajedno s drugim organizacijama civilnog društva i djecom te UNICEF-ovim uredima, između ostalog, veliku pozornost pridaju promicanju dječjih prava, kao ključni prioritet rumunjskog predsjedanja, a na poziv  UNICEF-a, koji je i omogućio ovaj summit. Hrvatsku su ove godine predstavljati i gorički školarci: predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice Mara Miličević iz OŠ Velika Mlaka, te njen zamjenik Matija Dražetić iz OŠ Vukovina, uz pratnju savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade dr.sc. Arijanu Mataga Tintor. Upravo na ovoj je konferenciji donesena Dječja deklaracija o participaciji, a djeca su se susrela i s premijerkom Rumunjske, Vioricom Dancilom.

Foto:Tomislava Bradić/Cityportal

Predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice Mara Miličević istaknula je važnost više razine dječje participacije u donošenju odluka koji ih se tiču.

– Bilo nas je 60 iz 16 europskih država. Svatko je imao svoju kulturu i bilo mi je tako lijepo naučiti ponešto o drugim kulturama i jezicima drugih zemalja članica. Hrvatska ima jako puno problema s dječjom participacijom u donošenju odluka koje su vezane za nas. Smatram da bi trebali dobiti više glasa u svemu jer smo mi budućnost Europe. Sami si ju stvaramo, a ne stvaraju nam ju odrasli – istaknula je predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice, Mara Miličević.

Zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar susreo se  s Marom i Matijom,koju su u Bukureštu sudjelovali u aktivnostima kroz koje su raspravljali o načinima i mogućnostima dječje participacije na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

– Iznimno smo ponosni na Vaše predstavljanje u Rumunjskoj. To je nešto što prezentira naš grad i državu, a biti prezenteri svoje države mogu samo odlični. Predstavljate iskorak nečega što će biti zabilježeno danas sutra i u povijesti. Želim Vam da još više dođete do izražaja od 1. siječnja 2020. godine, kada će Hrvatska presjedati Europskim vijećem – izjavio je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Foto: Tomislava Bradić/Cityportal

Zamjenik predsjednice, Matija Dražetić požalio se kako dječja participacija u cijeloj EU nije toliko dobra kao što to djeca diljem iste priželjkuju.

– Želim zahvaliti UNICEF-u koji je sve ovo omogućio, kao i rumunjskoj djeci koja su primijetila ovaj problem, te su nešto napravili oko tog problema. Dječji glas koji bi se trebao čuti više dovodi maštu i inovaciju našoj zajednici i našem društvu  – rekao nam je zamjenik predsjednice Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice, Matija Dražetić.