Prijava

Vaša prijava

Pilot-projekt uspio, recikliranje je u modi


U veljači je VG Čistoća započela s pilot-projektom odvojenog prikupljanja otpada “na kućnom pragu” na području gradskih četvrti “Stari grad” i “Vladimir Nazor”, a glavni rezultat uspješno završenog tromjesečnog projekta je povećanje razine odvojeno prikupljenog otpada. Želja je bila promijeniti navike korisnika, odnosno Velikogoričana, i napredak je već po isteku ova tri mjeseca itekako vidljiv. Iako, naravno, i dalje je potrebno razvijati svijest građana o odvojenom prikupljanju korisnog otpada.

Ovim projektom bile su obuhvaćene fizičke i pravne osobe iz spomenutih gradskih četvrti, budući da su upravo te lokacije odabrane kao testna područja. Naime, upravo se na njima vrši sakupljanje i odvoz miješanog komunalnog otpada dva puta tjedno te se na njima najbolje može vidjeti kako stvari funkcioniraju i koji se potencijalni koraci, odnosno elementi trebaju ispraviti ili poboljšati prije same uspostave novog, cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na cijelom području Grada Velike Gorice.

Radilo se o oko 700 korisnika u zgradama, te oko 700 korisnika u obiteljskim kućama, što je značajan uzorak.

– Cilj pilot-projekta je uspješno ostvaren. Povećali smo količine odvojeno prikupljenog otpada, a s time smanjili količine miješanog komunalnog otpada – zadovoljno ističu iz VG Čistoće.

Konkretno, gledajući kroz postotke, provedbom projekta u trajanju od tri mjeseca na testnom području Grada Velike Gorice odvojeno je prikupljeno 35% reciklabilnog otpada iz ukupne količine prikupljenog komunalnog otpada, što je ujedno porast razvrstavanja veći od 100% u odnosu na dosadašnji postotak razvrstavanja na cijelom području Grada Velike Gorice.

– To što je ovaj pilot-projekt odrađen uspješno pokazatelj je da smo na dobrom putu. Provođenje projekta je podrazumijevalo da su svakom korisniku usluge na području pilot-projekta osigurane posude za odvojeno prikupljanje otpada. Također, letci o pravilnom razvrstavanju otpada podijeljeni su svim korisnicima, a postavljeni su i plakati u zgradama s uputama o pravilnom razvrstavanju otpada. Korisnici su dobili i kontakt broj za podršku i dobivanje svih potrebnih informacija o provođenju pilot-projekta. Uz to, projekt je uključivao i dostavu besplatnih vreća za odlaganje miješanog komunalnog otpada po pozivu (ili mailu) korisnicima u obiteljskim kućama, kao i poslovnim korisnicima. Tu se prije svega misli na situacije u kojima su se povećale količine miješanog komunalnog otpada, kao što su proslave raznih prigoda, domaćinstva s malom djecom, zbog čega dolazi do upotrebe većih količina pelena, i slično – pojasnili su iz VG Čistoće.

Sve u svemu, ovdje se radi o vrlo pozitivnom pilot-projektu u svakom smislu. Jednako tako, pozitivne su i povratne informacije korisnika, koji odreda imaju samo pohvale za ovaj projekt.

– Korisnici ističu kako kroz ovakav projekt stječu osjećaj da kao pojedinci pridonose zajednici i očuvanju okoliša. Treba naglasiti i kako smo dobivali upite korisnika koji nisu bili obuhvaćeni projektom mogu li i oni biti dio projekta. Bez obzira na početna mala nezadovoljstva zbog smanjenog broja odvoza miješanog komunalnog otpada, po završetku projekta svi sudionici su iskazali zadovoljstvo brojem odvoza. I, naravno, voljni su i dalje razvrstavati otpad ‘na kućnom pragu’, žele biti aktivni dionici u sustavu gospodarenja otpadom – ističu iz VG Čistoće.

Ljudi su, dakle, potvrdili i prepoznali potrebe za odvajanjem korisnog otpada. Jedan od najboljih pokazatelja dostatne dinamike odvoza miješanog komunalnog otpada koju je ova gradska tvrtka pružila korisnicima je mala potražnja za dodatnim vrećama namijenjenim za odlaganje miješanog komunalnog otpada.

Po pitanju odvajanja otpada, što se tiče zgrada, situacija na samom početku pilot-projekta nije bila toliko obećavajuća, upravo iz razloga što se radilo o energetskoj obnovi zgrada te je bilo teže pravilno razdvajati otpad. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, situacija se poboljšala, vidio se stalni napredak iz mjeseca u mjesec.

– VG Čistoća zahvaljuje predstavnicima suvlasnika stanara zgrada uključenih u pilot-projekt, koji su također svoje vrijeme i trud usmjerili na to da njihovi stanari budu informirani i dodatno educirani o pravilnom razdvajanju otpada te su također time doprinijeli pozitivnom i uspješnom projektu – naglašavaju iz VG Čistoće.

Govoreći o brojkama, podaci su sljedeći: na području provedbe pilot-projekta, od početka veljače do kraja travnja 2019. godine, sustavom odvajanja otpada “na kućnom pragu” ukupno je prikupljeno 156.370 kg otpada, od toga 101.680 kg miješanog komunalnog otpada, a 54.690 kg korisnog otpada, odnosno 25.600 kg biootpada, 14.280 kg plastičnog i metalnog ambalažnog otpada, 14.330 kg papira i kartona te 480 kg stakla.

– VG Čistoća i ovim putem zahvaljuje na iskazanom interesu, trudu i aktivnom sudjelovanju svim korisnicima u pilot-projektu. Podatke i informacije o količinama odvojeno prikupljenog otpada koje smo prikupili za vrijeme trajanja projekta koristit ćemo za uspostavu novog, kvalitetnog i ekonomski učinkovitog sustava pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, kao i reciklabilnih vrsta otpada poput stakla, papira i kartona, plastičnog i metalnog ambalažnog otpada te biootpada na području Grada Velike Gorice – poručuju iz VG Čistoće.

Korisnici javne usluge, ističu iz naše gradske tvrtke, važni su dionici sustava gospodarenja otpadom. U znak zahvalnosti na sudjelovanju u projektu, VG Čistoća će korisnicima dodijeliti pomoćnu posudu od deset litara, koja se neće predavati na odvoz, već će korisnicima poslužiti za privremeno odlaganje kuhinjskog biootpada u kućanstvu. Obzirom na završetak pilot-projekta, korisnici su u međuvremenu obavješteni o novom rasporedu odvoza pojedinih vrsta otpada, koji vrijedi od 1. svibnja 2019. godine do uspostave novog, cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Velike Gorice. Mogu ga pronaći i na web stranici www.vgcistoca.hr.

Sad slijedi period u kojem će VG Čistoća prikupljene podatke iskoristiti za definiranje konačnih uvjeta pružanja javne usluge, kao i dinamiku broja odvoza svih vrsta otpada, odnosno za uspostavu novog sustava gospodarenja otpadom na cijelom području Grada Velike Gorice. Do tada, VG Čistoća moli za daljnje zalaganje i trud svih korisnika prilikom razvrstavanja otpada.

– Treba odgovorno postupati s komunalnim otpadom te je i dalje potrebno mijenjati životne i potrošačke navike, odnosno odvajati korisni otpad koji se recikliranjem prerađuje u novi proizvod te razvijati prijateljski odnos prema okolišu – apeliraju iz VG Čistoće.