Prijava

Vaša prijava

Ovako je zastupnike za Bruxelles birala Velika Gorica…


Dvije godine i pet dana nakon što su se birali lokalni čelnici, građani Hrvatske ponovno su izašli na birališta. Ovoga puta birali su se zastupnici u Europskom parlamentu, a konačna raspodjela mandata glasi ovako – HDZ četiri, SDP četiri, a Hrvatski suverenisti, Mislav Kolakušić, Živi zid i Amsterdamska koalicija po jedan. Gledajući po postotku dobivenih glasova, HDZ je vodeći s 22,72, slijedi SDP s 18,71, Hrvatskim suverenistima je pripalo 8,52, Mislavu Kolakušiću 7,89, Živom zidu 5,66, a Amsterdamskoj koaliciji 5,19. Svi ostali su zapeli ispod izbornog praga.

Što se tiče Velike Gorice, rezultati se donekle razlikuju. Goričani su svoje glasove raspodijelili na čak 33 različite liste, a “gornji dom” izgleda ovako…

Da se pitalo samo Goričane, izborni prag prošlo bi sedam lista, onih pet s nacionalne razine, a uz njih i MOST te Marjana Petir. SDP je dobio najviše glasova, sa svega par desetaka glasova više od HDZ-a, a konkretno to znači da je SDP dobio 3320 glasova, a HDZ 3259.  Veliko iznenađenje ovih izbora, bivši sudac Mislav Kolakušić, zasjeo je na treće mjesto s čak 10,55 posto glasova velikogoričkih birača.

Na izbore je izašlo 31,15% birača, što će reći da je na biralištima bilo 17.111 Goričana. Zabilježeno je i 370 nevažećih listića.