Prijava

Vaša prijava

Ovaj virus može prouzročiti šest vrsta raka


Naša zemlja u jednoj stvari nalazi se u samom svjetskom vrhu. Jedna je od sedam zemalja u svijetu koja je osigurala besplatno cjepivo protiv humanog papiloma virusa svojim građanima. Osim za učenice i učenike osmih razreda osnovne škole, cijepljenje protiv HPV-a besplatno je i za sve učenice i učenike srednjih škola. Akcija cijepljenja počela je 1. siječnja, a trajat će, ovisno o raspoloživosti cjepiva, najdulje do 1. srpnja. Cijepljenje je besplatno i za svu djecu te dobi koja ne pohađaju školu, a za tu namjenu nabavljeno devetvalentno cjepivo.

Na žalost još uvijek se relativno mali broj mladih odlučuje na ovaj oblik sigurne i pouzdane zaštite. Infekcija HPV-om često nema nikakve simptome i najčešće prolazi unutar dvije godine od zaraze, bez ikakvih znakova bolesti. No kod nekih osoba infekcija HPV-om može uzrokovati spolne bradavice ili potrajati duže te se može javiti i rak. Virus može izazvati karcinom vrata maternice, rodnice i stidnice kod žena te karcinom muškog spolnog uda, kao i karcinom čmara i grla kod muškaraca i žena.

Budući liječnici, studenti hrvatskih medicinskih fakulteta, prepoznali su potrebu sustavne edukacije mladih o važnosti prevencije i pokrenuli su projekt ‘Budi mRAK’. U sklopu njega u protekla dva mjeseca održane su interaktivne radionice za 113 razreda u kojima je sudjelovalo više od 2.600 učenica i učenika.

Izrazito je važno razbiti predrasude koje su rezultat neznanja te ključna prepreka u donošenju odgovornih odluka o zdravlju.