Prijava

Vaša prijava

Gorica do Malmöa: U Zlatanovu gradu protiv najbolje momčadi Švedske!


Brojne ponude dolazile su u “sandučić” HNK Gorice, iz svih dijelova Hrvatske, ali i svijeta, jer brojni su klubovi željeli igrati protiv našeg prvoligaša, nudili sudjelovanje na turnirima… Dobar glas o Gorici očito se daleko čuo, budući da je jedna od ponuda stigla i iz daleke i prijateljske – Kine. Riječ je bila o turneji koja bi klubu donijela i lijepu zaradu, no termini se nikako nisu poklapali s planovima stručnog stožera. Kako je sportski dio kluba ipak najvažniji, ta je ponuda odbijena. Međutim, onda je stigla ponuda sa sjevera Europe, jedna od onih koja se ne odbija…

– Idemo u Švedsku! Malmö nas je pozvao da im dođemo u goste i odigramo prijateljsku utakmicu protiv njih. I službeno su to objavili na svojim stranicama, a nama je čast što je jedan tako velik klub odabrao upravo nas za protivnika u ‘generalki’ uoči nastavka njihova prvenstva – kazao nam je predsjednik kluba Nenad Črnko.

Utakmica je na rasporedu 25. lipnja, na stadionu kapaciteteta 22.500 ljudi, s početkom u 19 sati. Posljednju utakmicu prvenstva, koje je u Švedskoj nakratko prekinuto nakon 13 kola, Malmö je odigrao 2. lipnja, kad je pobijedio Helsingborg u gostima 1-0. Sljedeću će odigrati 30. lipnja, pet dana nakon Gorice, kad ide u goste aktualnom prvaku AIK-u. Doista, prava “generalka”… Važno je istaknuti kako će domaćin podmiriti apsolutno sve troškove dolaska Gorice u Malmö za cijelu klupsku delegaciju, što znači da će ovo vrijedno europsko iskustvo za naš klub biti potpuno besplatno!

Malmö je trenutačno vodeća momčad švedskog prvenstva, ima 30 bodova, uz samo jedan poraz, nakon 13 odigranih kola, a slijede ga Djurgården i upravo AIK, s jednom utakmicom i šest bodova manje. Pri pogledu na roster “iskače” ime Markusa Rosenberga, danas kapetana Malmöa, a nekad zvijezde Ajaxa i Werdera. Bivši švedski reprezentativac, koji će u rujnu navršiti 37 godina, domaći je dečko, iz Malmöa, grada koji je kratkom željezničkom linijom povezan s danskom metropolom Kopenhagenom.

Međutim, naravno da ni izbliza nije najveći napadač kojeg je ovaj grad dao… Upravo je ovdje, naime – u kvartu Rosengård, naseljenom velikim dijelom emigrantima, pa tako i onima s Balkana – odrastao Zlatan Ibrahimović. U tom njegovu kvartu, gdje je mali Zlatan rastao doslovno na ulici, danas je lijepo igralište s umjetnom travom, čiju izgradnju je platio upravo najbolji švedski nogometaš u povijesti, sin Bošnjaka Šefika i Hrvatice Jurke Gravić…

I daleko od toga da je Ibrina majka jedina Hrvatica u ovome gradu. Upravo suprotno! Gorica će, nema sumnje, imati podršku na europskom sjeveru, a na švedskom jugu, budući da je upravo u Malmöu prilično brojna hrvatska dijaspora. Tamo djeluje i Hrvatsko kulturno društvo Jadran, već godinama imaju i radijsku emisiju na hrvatskom jeziku… Kad se u ovom gradu 2011. godine igralo Svjetsko prvenstvo u rukometu, hrvatska zajednica u velikom je broju bila uz našu reprezentaciju, ne treba sumnjati da će doći pozdraviti i Goricu.

Kakvu Goricu? Nedovoljno spremnu, to je sigurno, budući da će se Goričani okupiti 14. lipnja, kad je zakazan početak priprema. Proći će svega desetak dana pripremnog perioda, onaj u kojem se najmanje radi s loptom, a puno više na skupljanju snage, pa je logično očekivati da neće to biti razigrana i lepršava Gorica. Međutim, važno je da će se naš klub predstaviti na europskoj sceni, prezentirati se kao jedna nova snaga hrvatskog nogometa. Uostalom, na toj europskoj sceni, i to u puno ozbiljnijim razmjerima, Gorica ionako planira egzistirati u budućnosti…

A sadašnjost kaže da se Gorica okuplja u petak, 14. lipnja, i to bez novosti u igračkom kadru. U tu kategoriju više ne spadaju Gigi Mchedlishvili, Godfrey Oboabona i Marko Veriga, koji su napustili klub čim je završila prošla sezona, a novih odlazaka ili dolazaka – nema. Prvi klupski operativac Mindaugas Nikoličius, kao i uvijek, radi u tišini i priprema teren za prijelazni rok, koji počinje 1. srpnja. Međutim, novosti bi navodno moglo biti i puno ranije, već ovaj tjedan… Razgovara se i s hrvatskim i s igračima iz inozemstva, tek toliko se može doznati, ali naravno da će puno toga diktirati i eventualni odlasci, odnosno prodaje igrača.