Prijava

Vaša prijava

Topla ili hladna, pitanje je sada?


Iako su zavladale vrućine, ipak je bolje ustrajati na vrućoj ili toploj kavi, tvrde znanstvenici…
Studija provedena na Sveučilištu Thomas Jefferson u Philadelphiji pokazala je da je topla kava bogatija antioksidansima od hladne.

Podsjetimo, antioksidansi  čuvaju stanice od propadanja, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i preuranjene smrti.

‘Istraživanje je pokazalo da je ispijanje kave dobro za zdravlje, osobito tople kave jer sadrži više antioksidansa’, kaže koautorica studije Megan Fuller. Osim toga, pokazalo se da topli i hladni napici imaju istu razinu kiselosti.

No, ako ipak, s obzirom na vrućine, ne možete uživati u isto tako vrućoj kavi, ni hladna nije loša – i dalje sadrži antioksidanse, ostale polifenole i minerale koji dobro djeluju na zdravlje.
Jedna od prednosti hladne kave je ta što je mnogi doživljavaju ukusnijom pa neće u nju dodati šećer, šlag ili vrhnje koji joj podižu kalorijsku vrijednost.

Dosad se također smatralo da su hladni napici manje kiseli, a time i blaži za želudac. No, ova studija pokazuje da su vrijednosti tople i hladne kave otprilike iste – od 4,85 do 5,13 pH.