Prijava

Vaša prijava

Donosimo zamku za komarce, doznajte kako se prirodno zaštititi!


Dolaskom ljeta osim sunčanih toplih dana dolaze i komarci. Koliko god se ovih dana zaprašivalo naselja i grad, neumorne pošasti ne daju nam mira. Donosimo nekoliko načina kako se zaštititi pomoću namirnica koje zasigurno svatko od nas ima u svojoj kućnoj radinosti.

Ulje čajevca ili lavande efikasno odbija komarce, a uz to poboljšava zdravlje kože i olakšava mnoge kožne tegobe. Poznato je da odbija ne samo komarce nego i uši, mrave te druge insekte koji ujedaju. U bocu s raspršivačem od 200 ml ulijte 60 ml ulja čajevca ili lavande i do kraja dopunite destiliranom vodom. Prije upotrebe protresite, poprskajte kožu i razmažite. Po potrebi ponovite.

Jabučni ocat ne samo da odbija komarce, nego i rashlađuje tijelo tijekom nesnosnih vrućina te pomaže u održavanju pH-vrijednosti kože. Pomiješajte ga sa sjeckanim peršinom, pa ovom mješavinom namažite kožu.

Češnjak je općepoznat po mnogobrojnim ljekovitim svojstvima, ali je malo poznato da djeluje i kao repelent. Ako vam njegov miris ne smeta, slobodno se natrljajte češnjakom i komarci će vas zaobilaziti u širokom luku.

Ukoliko ne preferirate nanošenje ovih prirodnih namirnica na kožu, postoji i jednako učinkovita opcija, a komarci će u nju upasti kao miševi u klopku s ljepilom i sirom iz crtanih filmova! Evo kako napraviti zamku za komarce: 20 decilitra vode, 50 grama smeđeg šećera, jedan gram svježeg kvasca iz dućan i plastična boca zapremnine otprilike dvije litre.

Priprema: Odrežite vrh boce. Rastopite šećer u vrućoj vodi, a kada se ohladi ulijte u bocu. Donji dio boce omotajte crnom trakom ili tkaninom (crna boja također privlači komarce). Po površini vode posipajte razmrvljeni kvasac. Odrezani vrh postavite naopako u bocu, tako da između grlića i tekućine ostane malo prostora. Ovu klopku postavite blizu mjesta na kojem boravite. Komarce privlači miris fermentiranog kvasca, a kada jednom uđu u ovu klopku, nema im izlaska.

U borbi protiv komaraca, a naročito oniih tigrastih kkoje često viđamo po turopoljskim krajevima, također su korisna i eterična ulja cimeta, ružmarina, limunske trave, cedra i paprene metvice.