Prijava

Vaša prijava

Kušali smo domaće turopoljske štrukle, odlične su!


Četvrto izdanje Buševske štruklijade posjetiteljima nudi bogat zabavni program i još bogatiju gastronomsku ponudu. Glavna zvijezda dana su domaći štrukli, bili oni od sira, kuhani ili pečeni, te oni od špinata i višanja. Možete izabrati slatki preljev, pečeno vrhnje ili trop. Zamolili smo Turopoljke da nam otkriju tajnu domaćih štrukli.

– Važno ih je znati skuhati kako treba, da bi oni bili ukusni. Treba imati osjećaj kada ih treba izvaditi iz vode, to morate naučiti, to duša osjeti da je to gotovo – otkrila nam je Barica.

Njezina kolegica Biserka ima sasvim drugačiji pristup. Po njenom mišljenju puno je važnija sama priprema nego kuhanje štrukli.

– Važan je dobar recept. Tijesto mora biti dobro napravljeno. Doda se glatko brašno, ulje, sol i mlaka voda te se sve to mijesi dok tijesto ne postane glatko da se može razvaljati ‘mlinčenjakom’. Nakon toga ono se puni pravim domaćim sirom – objasnila nam je Biserka.

Uz štrukle, na meniju su se našle i druge turopoljske delicije poput gulaša, kotlovine i domaće gibanice.

U Društvu žena Buševec ponosni su na svoju manifestaciju.

– Želja nam je bila očuvati našu turopoljsku tradiciju i prenijeti je na našu djecu. Svake godine ovdje dolazi sve više i više posjetitelja te smo jako zadovoljni. Uz organizaciju ove manifestacije, često organiziramo i humanitarne akcije za potrebita na području Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije – pohvalila nam se predsjednica Lidija Rožić.

Ženama iz Buševca podršku je pružio i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji se i sam okušao u pripremi štrukli.

– Moram zahvaliti Društvu žena Buševec na svim ovim godinama truda i zalaganja. Ova Udruga važan je sudionik u društvenom životu kako Buševca tako i Velike Gorice. Podupiremo njihov društveni angažman, a naročito onaj dio vezan uz humanitarni rad – istaknuo je zamjenik gradonačelnika.

Buševčanke su osmislile zanimljiv program. Posjetitelji će moći odmjeriti snage u starinskim igrama poput utrke u tačkama, natjecanja u zabijanju čavla, skakanju u vrećama i rulanja kukuruza. Oni željni plesa moći će uživati u nastupu Dinacordi-Luna benda. Zabava bi trebala potrajati do dugo u noć.