Prijava

Vaša prijava

Zašto obilježavamo Dan antifašističke borbe


U Spomen-parku Brezovica, nedaleko od obližnjem nam grada Siska, na dan napada nacističke Njemačke na Sovjetski Savez, 22. lipnja 1941. godine, skupina sisačkih članova Komunističke partije i SKOJ-evaca utemeljila je Prvi sisački partizanski odred. Taj odred, sastavljen uglavnom od Hrvata, koju su vodili Vladimir Janjić – Capo i Marijan Cvetković, sabotirao je važnu željezničku prugu u blizini, što je prvi čin oružanog otpora u Hrvatskoj. Bila je to ujedno i prva organizirana antifašistička jedinica u tadašnjoj Jugoslaviji i prva antifašistička postrojba u okupiranoj Europi. Danas ovaj dan obilježavamo kao Dan antifašističke borbe.

Sudjelovanjem u antifašističkom pokretu Hrvatska se uvrstila na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu. Zakonom Republike Hrvatske o blagdanima iz 1991. dan je proglašen državnim praznikom čime je službeno izražena povezanost Hrvatske ne samo s pobjedničkom koalicijom 1941.-1945., nego i s dostignućima Europe i svijeta na tekovinama pobjede nad fašizmom, ističe se na internet stranicama SABH-a.

SABH upozorava na pogrešne interpretacije toga događaja, koje idu za njegovim proglašenjem prvog u Europi, zato jer nije bio prvi u Europi, ali je bio prvi u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Postojanje odreda pokazalo je da se Hrvati komunisti bore protiv ustaša, i to zajedno sa Srbima, prema njihovoj interpretaciji.

Glavni štab Hrvatske formirao je od tada do 1945. 251 partizanski odred, a Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije (NOVJ) imali su 536 partizanskih odreda, što znači da je Hrvatska dala preko 45 posto partizanskih odreda Jugoslavije, kažu u SABH.

Prvih godina Dan se obilježavao s kratkim ceremonijama polaganja vijenaca na Oltaru domovine, na Spomenik narodnim herojima na groblju Mirogoj, te Spomenik palim antifašistima u parku Dotršćina.

Nakon 2000. godine predsjednik Stjepan Mesić preuzeo je službeno pokroviteljstvo komemoracije, u sklopu napora da obnovi legitimnosti hrvatskog antifašizma. Postao je prvi hrvatski predsjednik koji je sudjelovao na komemoraciji u šumi Brezovica 2006. godine.