Prijava

Vaša prijava

Kupnjom na goričkoj tržnici pomažemo hrvatsku poljoprivredu!


Gorička tržnica puna je domaćih, zdravih namirnica! Nađe se tu raznog povrća, domaćih proizvoda poput ajvara, meda, sira i putra! Unatoč stavu da je jednostavnije kupiti sve namirnice s mjesečnog popisa u obližnjem tržnom centru, treba osvijestiti činjenicu da zasigurno nisu sve stvari s popisa potpuno prirodnog porijekla. Puno je tu dodataka, konzervansa i elemenata koji određen proizvod čine manje prirodnim. No, kriva je percepcija da je na ‘placu’ puno skuplje. Ukoliko malo prošetate našom tržnicom, razbit ćete te predrasude i stereotipe.

Osim vesele atmosfere,  raspjevanih bakica koje su puno truda uložile da bi sve što vidite na štandovima uzgojile, i to bez aditiva, u svoju ćete šoping košaru zasigurno dodati mnogo toga za malo kuna. A domaće je ipak domaće! Da ova priča krene malo dalje, navest ćemo par činjenica. Jeste li znali koliki je značaj Zajedničke Poljoprivredne Politike Europske unije za Hrvatsku?

Naime, riječ je o njezinoj najstarijoj sektorskoj politici, a po proračunu EU i drugoj politici po važnosti! No unatoč hrvatskoj raznolikosti koja nam kao državi itekako ide na korist, nedovoljno je iskorištena! Jedino se izdvajamo po broju OPG-ova, koji su prema strukturi poljoprivredne djelatnosti u RH najbrojniji,  a podaci prema Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na posljednji dan 2018. godine pokazuju da ih imamo nešto više od 162 tisuća registriranih.

Privući mlade ljude u poljoprivredu, naučiti ih pravilnim praksama,te „oživjeti“ruralne prostore glavni su zadaci i izazovi koji čekaju i europsku i hrvatsku poljoprivredu u budućem razdoblju, a da bismo utjecali na isto, ne košta nas puno da počnemo kupovati domaće po našim tržnicama!