Prijava

Vaša prijava

Jakirović: Nikad se ne bojim da će nas netko ‘nakantati’. Znam da neće…


Popustila je već sparina na švedski način, dan se konačno počeo pretvarati u noć, iako je sat već pokazivao 23 sata, a trener Gorice Sergej Jakirović zbrajao je dojmove nakon prijateljske utakmice koja je djelovala europski. Protivnik je bio Malmö, najbolji švedski klub, završilo je 1-1, a Jakir je dao priliku svim igračima koje je poveo.

– Jako sam zadovoljan. Ovo je za nas jedno veliko iskustvo, prilika da vidimo gdje smo na ovom nivou. Ipak je ovo najbolja momčad u Švedskoj, jako ozbiljna ekipa, a stadion na kojem smo igrali je, onako, baš bombon. Milina je na njemu igrati – uvodno je rekao Jakirović pa nastavio:

– S obzirom na to da smo u drugom tjednu priprema, ali i na to da nam je nedostajalo pet igrača koji su iznijeli prošlu sezonu, mislim da smo jako dobro reagirali. Pogotovo u prvom poluvremenu. Bili smo dobri, prezentirali smo se kao i kroz cijelu prošlu sezonu, poveli, imali i situaciju za penal, koji gospodin sudac nije svirao, ali dobro, nema veze…

U tom prvom poluvremenu istrčalo je, recimo to tako, prvih 11 u ovom trenutku, dok su u nastavku priliku dobili svi ostali, 11 novih igrača. Hrabra odluka i kad igraš protiv puno lošijih momčadi od Malmöa…

– Da, u drugom poluvremenu smo zamijenili sve igrače, ali takva je i bila ideja. Imamo šestoricu igrača na probi, pa smo svjesno išli u rizik, iako smo se pribojavali kako će to izgledati. No dečki su dali sve od sebe i zato na kraju moram biti zadovoljan s ovih 1-1 – istaknuo je Jakir.

Borba za Europu prošle sezone trajala je do posljednjega kola, nije završila trijumfalno, ali barem su Goričani ovdje u Švedskoj uspjeli vidjeti kako bi to otprilike izgledalo da su uspjeli.

– Vjerujem u svoju momčad i mislim da bi to ovako nekako izgledalo i u službenim utakmicama da smo izborili Europu. Znamo da smo konkurentni, da bismo se mogli nositi s ovakvim protivnicima. Naravno da puno toga ovisi o tome na koga bismo hipotetski naletjeli, ali možda tu vrijedi i ona da nije svako zlo za zlo, možda je sve skupa ispalo i dobro. Imamo jednu sezonu iskustva prve lige, možda ćemo sad neke utakmice odigrati i pametnije, koliko god smo svjesni da će biti teško, jer i svi ostali imaju svoje ambicije. Ali polako… Sad je važno da budemo zdravi, da odradimo pripreme, a onda ćemo krenuti u prvenstvo, pa ćemo vidjeti gdje će nas sve to odvesti. Ne treba letjeti, stalno govorim da nam je prvi cilj što ranije osigurati ostanak u ligi, da mirno plovimo, pa ćemo shodno tome koliko ćemo imati bodova težiti sve višem i višem – smiren je Sergej, koji je dodao još i ovo:

– Pričao sam s igračima… Ja kao trener uvijek želim igrati jake utakmice, s jakim protivnicima. Ne bojim se da će nas eventualno netko ‘nakantati’, čak sam i uvjeren da neće, jer mi kontroliramo utakmice u svim segmentima. Negdje zabiješ gol, negdje ga primiš, ali to je tako. Sigurno da je ovo jako optimistično na budućnost.

Gorička ekspedicija u Malmö je otišla u utorak ujutro, a povratak je planiran za srijedu navečer. A onda treba raditi dalje, bogatiji za jedno vrijedno iskustvo.

– Sad je pred nama povratak kući, u Goricu, čekaju nas sljedeće pripreme utakmice. Pred nama je puno posla. Prvo nam je važno da je kompletiramo, da budemo svi zdravi, to je jako, jako bitno, ali i da dočekamo pojačanja. Dovest ćemo sigurno tri pojačanja na pozicijama na kojima smo deficitarni, ali pritom mislim na igrače za prvih 11. Trebaju nam baš prava pojačanja, ne igrači koji će nam biti 15. ili 18. u rotaciji.

Govoreći o igračima koji su na probi, nakon 90 švedskih minuta nekako je najlakše izdvojiti dvojicu. Juraj Spudić, prošle sezone igrač Kurilovca, odigrao je vrlo dobru partiju na desnom boku, baš kao i Hrvoje Babec na zadnjem veznom. U nastavku su nastupili još i Maks Slunjski, također lani igrač Kurilovca, mladi Osječani Dragan Gagulić i Igor Blagojević, ali i kamerunski napadač Jacques Haman. Svi su oni dobili priliku na velikoj sceni.

– Nije tu problem utakmica, stalno govorim da je za njih puno veći problem trenažni proces. To su momci koji su igrali drugu i treću ligu, pitanje je u kakvom su trenažnom procesu dosad bili, ali zato i imamo tih deset dana, da ne reagiramo na prvu, da nas netko možda ne ‘prevari’. Iako, ima tu zanimljivih igrača. U prvom redu mislim na malog Babeca, koji mi se svidio od prvog treninga. Imao sam jako dobre informacije o njemu, inzistirao sam na tome da ga pozovemo i vidimo što može. Riječ je o 20-godišnjaku, razvojnom igraču, a takav je i mali Spudić, koji se ovoga puta jako lijepo prezentirao, iako nije igrao na svojoj poziciji. Ostali dečki imaju neke svoje limite, u prvom redu u smislu da im pripreme sigurno teško padaju. Za razliku od njih, momci koji su sa mnom zadnjih godinu dana znaju da ih čeka krvavi rad, ali to je i naša baza, iz koje smo izvlačili cijelu prošlu sezonu. Isto ćemo pokušati i ove sezone, jer bez prave fizičke spreme nemate šanse u prvoj ligi – analizirao je Jakirović pa se okrenuo jedinom dosadašnjem pojačanju, stoperu Maksu Ćeliću:

– Maksa poznajem već dvije godine, još iz vremena dok sam vodio Sesvete. Skrenuo je pažnju na sebe, gledali smo ga i u utakmici između njegova Varaždina i Šibenika, pa iskoristili trenutak. Bio je slobodan igrač, a kad je saznao da smo zainteresirani za njega, to je objeručke prihvatio. Jako sam zadovoljan za sad kako radi, a isto vrijedi i za Jovičića i Ljubisavljevića. Bit će to dobra konkurencija, pogotovo ako dovedemo još jednog stopera. To je ono što želimo, to je jedini način kako biti bolji. Mislim da će nam Maks biti od velike pomoći. Konstitucija je dobra, to je ono što se danas traži, a i godine su jako dobre. Ima tek 23, tako da se otvara čak i mogućnost da napravi transfer u budućnosti.

Goričani će iz Švedske kući doći u prvim satima četvrtka, no to ne znači da već istoga dana neće biti treninga.

– U četvrtak popodne ćemo trenirati, u petak također, a u subotu u 18 sati čeka nas utakmica protiv Radničkog iz Niša u Brežicama. Nakon toga nastavljamo po planu i programu, a u srijedu nas čeka utakmica u gostima kod Maribora, koji se priprema za pretkolo Lige prvaka. Subotu nakon toga konačno igramo kući, pred našom publikom, dolazi nam novi slovenski prvoligaš Tabor Sežana. Nadam se da ćemo uspjeti dogovoriti da tu odigramo dva puta po 60 minuta, iako očekujemo da će biti teško, da će se akumulirati umor. No sve je to po planu, imamo dovoljno vremena da se osvježimo, regeneriramo i spremni dočekamo prvo kolo prvenstva – govori Jakir.

– Najvažnije mi je da se oporave Marina i Suk, Miya nam je na Afričkom kupu nacija, a želimo mu da ostane što duže. Već u prvoj utakmici skrenuo je pozornost na sebe, ima puno upita, Čabraja nam se priključuje u ponedjeljak, a nadam se da će se riješiti i problemi s Musinom vizom, da će igrati u subotu u Brežicama – dodao je trener Gorice.

Spreman je i na odlaske, to je praktički neminovnost.

– Što se tiče odlaznih transfera, to će biti aktualno do 31. kolovoza u ponoć. Znamo da su na tržištu najzanimljiviji Lovrić, Kahlina, Čabraja i Zwolinski, a puno upita ima i za Cherifa, no njega sigurno nećemo pustiti. Bolje je da ostane još najmanje godinu dana, dodatno se dokaže i podigne svoju cijenu, jer smatram da će nam biti od velike koristi – zaključio je Jakirović.