Prijava

Vaša prijava

Natrag u klupe s besplatnim udžbenicima!


U ponedjeljak počinje nova nastavna godina, koja će ove godine roditeljima osnovnoškolaca s područja Zagrebačke županije biti financijski lakša. Naime, za sve učenike osnovnih škola osigurani su besplatni udžbenici koje financira država i besplatne radne bilježnice za koje je Zagrebačka županija osigurala 7,5 milijuna kuna, a svoj financijski doprinos dali su i gradovi i općine.

 „Tijekom ljetnih praznika provodila se javna nabava i sva dopunska radna sredstva su nabavljena i nalaze se u školama“ – rekla je na konferenciji za medije pročelnica za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirela Katalenac. Znatno rasterećenje troškova za školarce, roditeljima će smanjiti financijski pritisak koji prolaze svakog rujna. „Kad je školstvo u pitanju, Zagrebačka županija davno si je zacrtala cilj i ponosan sam da iz godine u godinu u prosvjeti povećavamo standarde – prvenstveno u kapitalnoj izgradnji, ali i u ovakvim projektima poput besplatnih nastavnih sredstava ili pametnih ploča koje će dobiti svaka naša škola.“ – najavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Zagrebačka županija je osigurala i zapošljavanje 138 pomoćnika u nastavi za 155 učenika s teškoćama u 35 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Županija, a najavljen je i skorašnji početak radova na energetskoj obnovi 4 škole i to srednjih škola u Vrbovcu i Velikoj Gorici te OŠ Stjepan Basariček kao i područne škole Rakov Potok. Vrijednost ovig investicija je 62,2 milijuna kuna pri čemu je iz europskih fondova osigurano 27,1 milijuna kuna a Zagrebačka županija osigurala 35,1 milijuna kuna.

„Postupak nabave 55 pametnih ploča u matičnim i područnim osnovnim školama Zagrebačke županije je u tijeku za što smo osigurali 2,4 milijuna kuna“ – najavila je Katalenac. Osim toga, početkom listopada bit će i raspisan novi natječaj za stipendije za koje je osigurano 2 milijuna kuna.

Što se školskih praznika tiče, oni će u Zagrebačkoj županiji biti organizirani kao i Zagrebu, i to od 23. prosinca do 13. siječnja 2020. godine (nastava počinje 13. siječnja) te od 14. do 17. travnja 2020. godine (nastava počinje 20. travnja).