Prijava

Vaša prijava

Promocija reizdanja knjige ‘Pervi otca našega Adama greh’ Jurja Habelića


U Župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini 18. rujna od 20 sati održat će se promocija reizdanja knjige ‘Pervi otca našega Adama greh’ Jurja Habelića. Knjiga je objavljena povodom 410. obljetnice rođenja jednog od najznačajnijih kajkavskih pisaca. Tiskana je u ediciji Stari pisci hrvatski čiji je urednik akademik Stjepan Damjanović. Prijepis akademika Milana Ratkovića s originalom je usporedio, predgovor napisao i knjigu za tisak priredio akademik Josip Bratulić.

– Juraj Habdelić pripada najpoznatijim i najboljim kajkavskim piscima 17. stoljeća pa tako bez sumnje pripada među najznačajnije turopoljske književnike i najznačajnije ličnosti u cjelokupnoj povijesti Turopolja. Kao iznimno obrazovani isusovac, propovjednik, prosvjetitelj, leksikograf, književnik te rektor Isusovačkog kolegija pripadao je krugu najuglednijih ljudi svoga vremena. Od djela koja su ostala sačuvana do danas i koja Habdelića svrstavaju na izuzetno visoko mjesto u povijesti hrvatske književnosti i filologije jesu: „Zerczalo Marianzko“ (Graz, 1662.), „Dictionar ili Reči slovenske zvekšega vkup zebrane, u red postavljene i dijačkemi zlahkotene“ (Graz, 1670.) te „Pervi otca našega Adama greh“ (Graz, 1674.) – poručili su organizatori.

Predstavljanje u Vukovini organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Velikoj Gorici i Gradska knjižnica Velika Gorica.