Prijava

Vaša prijava

Dan općine u Kravarskom: ‘Ključno nam je dati mladima priliku za školovanje’


Šareno je, zahvaljujući štandovima postavljenima uz cestu, a i svečano, zahvaljujući cijeloj toj sviti u odijelima, bilo u Kravarskom ove subote prijepodne. U domu je upravo počinjala svečana sjednica povodom Dana općine Kravarsko, a artikli na štandovima preko puta čekali su na svoje kupce. Unutra, za govornicom, izmijenjivali su se uvaženi gosti, nekoliko rečenica kazao je i načelnik Vlado Kolarec, a zaslužni mještani primili su svoje priznanja. Kad je taj, službeni dio završio, druženje je nastavljeno onako kako i priliči jednoj fešti… Ručkom i ponekom zdravicom.

– Općina Kravarsko postoji 23 godine, što je bilo treći put da smo postali općina, a ujedno je to i najuspješnije razdoblje u životu naše općine. Ujedno, danas je i Dan Župe Kravarsko. I mjesto i župa prvi se put spominju već od 14. stoljeća. Kod nas u Kravarskom školovanje je počelo još prije 150 godina, a to je jedna od ključnih stvari koje su odredile život na ovom području – uveo nas je u posebnosti Kravarskog načelnik Kolarec, na čiji račun su stizali komplimenti sa svih strana.

– Naš zadatak je, mene kao načelnika i moje ekipe, poboljšati kvalitetu života na ovom području. Donekle smo u tome uspjeli, gradimo osnovnu infrastrukturu koja je potrebna. Škola, dvorana, vodovod, struja i cesta. To je ono što ljudima život znači, pri čemu najviše napora ulažemo u to da pomognemo našima mladima u školovanju. Dajemo našoj djeci razne poticaje, plaćamo im prijevoz, čime pomažemo roditeljima da što kvalitetnije odškoluju našu djecu. Sve kako bi mogli naslijediti nas i nastaviti razvijati općinu Kravarsko – naglasio je načelnik.

Bio je ovo pravi trenutak da se baci pogled unatrag, ali i prema naprijed.

– Najveći projekt, težak 5,5 milijuna kuna, izgradnja je ceste, što je financirano iz europskih fondova. Izvadili smo i nekoliko građevinskih dozvola, za višenamjenski objekt, odnosno Dom kulture. Također, uredili smo četiri kilometra županijskih cesta, a u tijeku su i posljednje treće izmjene prostornog plana, koje će odrediti daljnji razvoj općine Kravarsko – kaže Vlado Kolarec.

S desna za stolom bio mu je prvi čovjek županije.

– Svim žiteljima ove općine čestitke za njihov dan. Prije svega, čestitke načelniku i cijeloj njegovoj ekipi na svemu što čine za kvalitetu života na ovim prostorima. Dolazeći ovdje iz godine u godinu, vidljivo je da se ta kvaliteta značajno popravlja. Niz je projekata koji su realizirani, kako iz vlastitog proračuna, tako i uz pomoć Zagrebačke županije i, što me posebno veseli, sredstvima iz europskih fondova. To je izvor koji je bitan za općine i gradove, za županije, a na koncu i za cijelu državu. Dobro je što u zadnje vrijeme ta sredstva mnogi i koriste – kazao je župan Stjepan Kožić i nastavio:

– Zagrebačka županija i Kravarskom, kao i svima drugima, pomaže u razvoju gospodarstva, infrastrukture, školstva… Sve uloženo, kao i svaka druga naša pomoć, sigurno je vidljivo. Prije svega u poboljšanju cestovne infrastrukture, a značajna sredstva izdvojili smo i za osnovnu školu, više od dva milijuna kuna u tri godine.

Načelniku slijeva sjedio je drugi uvaženi gost, prvi čovjek Velike Gorice.

– Općina Kravarsko je, kao i Orle i Pokupsko, prirodno okruženje grada Velike Gorice. Nekad smo bili u jednoj općini, a svojim izdvajanjem stvorili su se neki preduvjeti, ali i izazovi, da se općina nastavi sama razvijati. Otkad je samostalna, općina Kravarsko dokazala je, na čelu sa svojim vodstvom, načelnikom i njegovim suradnicima, da ima potencijal. Dovoljno je blizu, a i dovoljno daleko, i od Velike Gorice i od Zagreba, da može na dnevnoj bazi koristiti sve benefite koje to donosi, ali i na taj način biti dio tih gradova – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Za kraj je, naravno, trebalo i poželjeti nešto lijepo slavljeniku.

– Čestitam svim žiteljima ovoga kraja njihov dan, želim da nastave i u budućnosti s projektima kakve su imali do sad. Ove godine svjedočimo nekoliko novih projekata, posebno veseli što su financirani europskim sredstvima, a nadamo se da će tako biti i dalje – zaključio je gradonačelnik.