Prijava

Vaša prijava

Dani europske baštine u znaku turopoljskih murala


U Velikoj Gorici će se od 24. do 2. listopada obilježiti Dani europske baštine, a ovogodišnja tema su turopoljski murali. Kroz niz zanimljivih predavanja, izložbi i radionica obradit će se tema zidnog slikarstva te povezati kulturnu baštinu sa suvremenim načinima likovnog izražavanja, uličnom umjetnošću.

– Zidno slikarstvo u Turopolju ima dugu povijest, ono je zastupljeno u crkvama, kapelama i drugim javnim prostorima te zauzima značajno mjesto u fundusu zavičajne i nacionalne kulturne baštine. Ovaj segment vizualnih umjetnosti zadržao se do danas kroz zidne oslike na javnim površinama i u javnim prostorima, koji su temama i tehnikama prilagođeni današnjici – poručili su organizatori.

Manifestaciju otvara predavanje o zidom slikarstvu u Gradskoj knjižnici Velika Gorica. U prvom djelu predavanja profesorica s Akademije likovnih umjetnosti Suzana Damiani govorit će o povijesnim tehnikama u kontekstu zavičajne baštine, a u drugom dijelu umjetnik Slaven Kosanović Lunar govorit će o uličnoj umjetnosti slikanja po zidovima, odnosno grafitima. Predavanje će se održati 24. rujna u 12 sati.

Muzej Turopolja 26. rujna organizira dvije radionice o tehnikama zidnog slikarstva. Više o tehnikama zidnog oslikavanja možete doznati od Suzane Damiani i njezinih studenata na radionici pod nazivom ‘Povijesne tehnike zidnog slikarstva’. Dizajnerica i ilustratorica Hana Tintor s kolegama street art umjetnicima pokazat će polaznicima radionice tehniku uličnog oslikavanja javnih prostora. Prijaviti se možete do 25. rujna do 12 sati na mail kultura@gorica.hr. Radionice će se održavati od 9 do 15 sati u prostoru Muzeja.

Stari grad Lukavec 29. rujna od 10 do 18 sati ugostit će escape room na temu murala. Igrači će za bijeg iz prostorije imati 45 minuta i morat će pokazati svoje poznavanje pojmova iz zavičajne i vizualne kulture. Prijaviti se možete do 27. rujna u 16 sati na mail gorickiklubmladih@gmail.com.

U Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica 30. rujna umjetnica Hana Tintor uz pomoć djece oslikat će vanjski zid u dvorištu Centra.

Od 2. listopada u parku kod Muzeja Turopolja možete pogledati izložbu fotografija murala u turopoljskim kapelama i crkvama. Uz njih bit će predstavljeni i grafiti napravljeni na javnim prostorima, a bit će izloženi i radovi nastali na radionicama u sklopu ove manifestacije.


Liga pikada u Calypsu

Pobjede kadeta, pretkadeta i dječaka U13 i U12