Prijava

Vaša prijava

Dani europske baštine u Muzeju Turopolja


U sklopu manifestacije Dani europske baštine Muzej Turopolja ugostio je danas učenike goričkih osnovnih i srednjih škola. Polaznici radionica mogli su više doznati o povijesnim i modernim tehnikama zidnog slikarstva.

– Imali smo dvije radionice. Jedna se bavila povijesnim tehnikama zidnog slikarstva, a u drugoj su obrađene moderne tehnike. Izrazito smo sretni što smo uz djecu iz naših osnovnih i srednjih škola ugostili i srednjoškolce iz Zagreba – rekla nam je Vesna Župetić, savjetnica za kulturu u Gradu Velikoj Gorici.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Na radionici profesorice Suzane Damiani polaznici su mogli saznati nešto više o tradicionalnim tehnikama zidnog slikarstva.

– Na ožbukanim pločama polaznici su slikali fresco i secco tehnikama, a na drvenim pločama koristili su secco tehniku i tradicionalna veziva. Važno je istaknuti kako se fresco tehnika radi na svježoj žbuci i pigmentima pomiješanim s čistom vodom, a secco na suhoj podlozi i zahtjeva primjenu određenog veziva s pigmentima – objasnila nam je Suzana Damiani, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Turopolje ima razloga biti ponosno na svoju tradiciju zidnog slikarstva.

– Naročito treba istaknuti starorimske zidne slike iz Andautonije, preko razdoblja baroka te 19. i 20. stoljeća te onog što je najtipičnije i najzanimljivije za ovaj kraj drvene kapelice, čiji su zidovi oslikani tehnikom pigmenata s vezivom – dodala je profesorica.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Zadovoljni radionicama bili su i učenici. Evo što nam je rekao jedan od polaznika.

– Super nam je bilo. Upoznali smo neke nove načine dekoracija i zbilja nam je bilo zabavno. Neke od njih mogle bi se odlično uklopiti tijekom uređenja nekog rustikalnijeg prostora – rekao nam je Antonio, učenik Obrtničke i industrijske graditeljske škole iz Zagreba.

Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr