Prijava

Vaša prijava

Stigli novi kontejneri, stiže i 22.720 posuda za odvajanje


Nakon što je početkom rujna stiglo prvih deset zvonastih metalnih spremnika za staklo, u sljedećih manje od mjesec dana stigle su i nove pošiljke, s ukupno 140 zvonastih spremnika. Isti će biti postavljeni na javne površine, pri čemu treba naglasiti kako dio ide na nove lokacije, a dio će poslužiti kako bi se zamijenili stari, već dotrajali spremnici.

U sklopu projekta odvojenog prikupljanja otpada “na kućnom pragu”, stižu i preostali spremnici. Nabavlja se ukupno 22.720 spremnika. Osim kontejnera za staklo, tu je 3480 smeđih kanti za biootpad, 9560 žutih kanti za odvojeno sakupljanje plastike i metala, te 9540 plavih kanti za odvojeno sakupljanje papira i kartona. Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša u 85% vrijednosti ukupnog iznosa, dok ostatak troška snosi Grad Velika Gorica.

– Kad se svi spremnici podijele i kad svatko bude mogao razvrstavati otpad na kućnom pragu, bit će to veliki benefit za zaštitu okoliša i čistoću grada. Ovime ćemo značajno smanjiti količine miješanog komunalnog otpada na odlagalištu i povećati postotak recikliranja – rekao je Ivan Rak, predsjednik Uprave VG Čistoće.
Prvi čovjek ove gradske tvrtke dodaje kako je već pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada, proveden od veljače pa do svibnja ove godine, ostvario odlične rezultate, a razvrstavanje otpada se s dotadašnjih 17 popelo na 35 posto.

Zatraži svoj besplatni komposter!

Nastavlja se podjela besplatnih kompostera za kompostiranje biorazgradivog otpada u domaćinstvima. S ciljem uspostavljanja novog, održivog sustava gospodarenja otpadom, VG Čistoća d.o.o. nabavila je u srpnju ove godine novu količinu kompostera, koje će podijeliti zainteresiranim korisnicima. Dakle, korisnici koji žive u obiteljskim kućama s okućnicom, moći će na taj način kompostirati biorazgradivi otpad u vlastitom kućanstvu, na mjestu njegovog nastanka.

Kompostiranjem se doprinosi smanjenju količine biorazgradivog otpada koji se odlaže, smanjuje se i utjecaj na klimatske promjene koje takav otpad proizvodi ako se odlaže na odlagališta. Korisnici će time smanjiti količinu otpada koji predaju na odvoz i zbrinjavanje. VG Čistoća ne sakuplja i ne odvozi proizveden kompost, već ga korisnici koriste za vlastitu uporabu.

Besplatni komposter mogu zatražiti svi korisnici usluga VG Čistoće, odnosno korisnici i vlasnici obiteljskih kuća ispunjavajući anketu o zainteresiranosti korisnika, kojeg mogu pronaći na službenoj web stranici VG Čistoće www.vgcistoca.hr te na blagajni komunalnog društva, u Ulici kneza Ljudevita Posavskog 45. Isto tako, zainteresirani se mogu javiti na broj 01/6566-738 ili e-mail vgcistoca@vgcistoca.hr. Komposter će korisnicima biti dostavljen na kućnu adresu u najkraćem mogućem vremenu.