Prijava

Vaša prijava

Lektira na oko: ‘Želimo djeci pokazati da čitanje otkriva nove svjetove’


Kako učenicima približiti čitanje, na kreativna način ponuditi lektiru, uvesti ih u interaktivan svijet drame i kazališta te zainteresirati za knjigu, zadatk je koji su pred sebe postavile profesorica i glumica Anita Pukanić te umjetnica Ana Katulić u zajedničkom projektu “Lektira na oko”. Riječ je o projektu koji će goričkim osnovnim školama ponuditi set dramskih minijatura iz lektira za 3. i 4. razrede osnovnih škola.

– Cilj nam je popularizirati lektiru, stvoriti kulturu čitanja i dijaloga među mladima, vratiti knjigu u modu, te predstaviti da čitanje nije suhoparno i dosadno već da jednako tako otkriva nove karaktere, nove svjetove i odnose među ljudima – govori nam Ana Katulić, izvođačica i vlasnica obrta Plartforma, koji provodi projekt.

Uvertira u projekt su i dvije interaktivne radionice s učenicima. Prva, pod nazivom “Inspirirajmo se” održana je u Etno naselju Novo Čiče, s 40-tak učenika trećih i četvrtih razreda OŠ Novo Čiče i njihovim učiteljicama, dok će druga, pod nazivom “Oboji lektiru”, biti održana u Klubu mladih krajem listopada.

– Kroz ovu aktivnost odškrinut ćemo vrata svijeta dječje mašte, nadamo se i doznati kako djeca vide lektiru, što im je možda kod čitanja teško, što nerazumljivo kako bi, u suradnji s njima, napravile još bolju scensku igru – objasnila nam je Anita.

U realizaciju projekta, koji će svoju premijeru u školama doživjeti sredinom studenog, uključene su psihologinja Kristina Vujnović-Malivuk te knjižničarka Jelena Šaban iz Osnovne škole Novo Čiče. Projekt provodi obrt Plartforma u suradnji s nastavnicima, glumcima i izvođačima s područja grada Velike Gorice, u partnerstvu s Goričkim klubom mladih i pod financijskim pokroviteljstvom Grada Velike Gorice.