Prijava

Vaša prijava

Majčino mlijeko je čudo prirode


Promicanje dojenja kao ključa održivog razvoja, glavna je zadaća aktivnosti u prvom tjednu mjeseca listopada u kojem je obilježen Nacionalni tjedan dojenja. „Promoviramo dojenje kao najbolji način i izbor prehrane za novorođeno dijete i dojenče sa brojnim svojim kvalitetama: nutritivnim, imunološkim, sociološkim i psihološkim.“ – naglasila je dr. Andrea Filija, specijalistica pedijatrije i neonatologinja koja je i predsjednica Koordinacijskog tima za dojenje Zagrebačke županije. Iz iskustva dr. Filije majke se rado odlučuju na dojenje, bez obzira što je to proces koji je ponekad zahtjevan za rodilje, jer kako kaže, što je žena educiranija ona će prije prionuti dojenju i trudit će se da dojenje traje što dulje.

Zagrebačka županija je u suradnji s Domom zdravlja financirala nabavu i postavljanje klupa za dojenje u svim gradovima i 13 općina, koje su za to iskazale interes. „Danas smo ovdje da bismo dali podršku mamama koje žele i mogu dojiti svoju djecu ukazujući na to koliko je to važno za zdravlje majke i djeteta. Mi smo u proračunu za gradove i općine osigurali ukupno 270 tisuća kuna za klupe namijenjene dojenju a ovo centralno obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja održano je u Pušći koja je dobila svoju klupu.“ – rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

 U centru Pušće posebno mjesto za nahraniti bebu prirodnim putem ili je moći presvući itekako je potrebno, budući da se brojka novorođenih svake godine vrti oko broja 35, potvrdila nam je načelnica općine Anđela Cirkveni. Mama Petra zna koliko je dojenje važno, a klupa je kaže pun pogodak. Nakon prve kćerkice, i mlađu kćer Mašu isključivo hrani majčinim mlijekom. Prema njenim riječima ustručavanje od hranjenja djeteta na prirodan način ne dolazi u obzir, jer je to za nju najnormalnija stvar. No, mnoge majke unatoč želji, nisu u mogućnosti dojiti poput mame Suzane koja je došla podržati ostale majke. Majčino mlijeko je najbolji mogući izbor hrane, dok je adaptirana hrana samo njegova preslika, no bez imunoloških i nutritivnih svojstava.

Inače, Zagrebačka županija nastoji ostvariti status Županije – prijatelja djece. Koordinacijski odbor na čelu sa zamjenicom župana Nadicom Žužak u fazi je planiranja i pokretanja aktivnosti za djecu, izrade višegodišnjeg programa rada te godišnjeg izvedbenog plana ovog projekta.