Prijava

Vaša prijava

Ivanić Grad proslavio kraljicu jeseni – buču!


Ivanić Grad je po 15. puta buču stavio na pijedestal, i to s razlogom. Liječi giht, čisti organizam od nametnika, jača imunitet i detoksicira tijelo – odlična namirnica koja je svake godine u Ivanić Gradu okosnica događanja na tradicionalnoj – Bučijadi. A tada u ovaj grad dolaze proizvođači iz cijele kontinentalne Hrvatske. Josip Žmegač iz Donjeg Vratna na području Varaždinske županije buče sadi na 57 hektara oranica, a u tome mu pomaže cijela obitelj. Na Bučijadi je redovito i štand OPG- a Aurora iz Siska, a gospođa Blaženka pomaže sinu i snahi u prodaji i pripremi slastica od bučinih koštica. „Ja pomažem koliko mogu, prodajem na sajmovima proizvode  i pečem gibanicu od bučinog brašna. Iako imam 78 godina, svakodnevna prehrana koja uljučuje proizvode od buče, pomaže mi da ostanem zdravom i vitalnom.“ – smatra Blaženka.

Dok se u prošlosti bundeva, buča ili tikva koristila pretežno za ishranu domaćih životinja, unazad par desetljeća ova je namirnica zauzela visoko mjesto na jelovnicima brojnih domaćinstava. O veličini manifestacije govori i podatak da se svake godine prijavi više od 200 izlagača. „Preko te brojke ne prelazimo, jer je to kapacitet manifestacije. Želimo da sve bude kvalitetno i na nivou. Svake godine uložimo puno truda jer je to naša centralna manifestacija koja prekriva cijeli centar grada.“ – naglasila je direktorica TZ Ivanić Grada Ankica Bešter. A upravo je ivanićgradska Bučijada jedna od najposjećenijih turističko-gospodarskih i gastronomskih manifestacija u Hrvatskoj. „Bučijadu posjeti preko 25 tisuća ljudi, a proda se preko 3 tisuće litara bučinog ulja. Imamo i stručni skup o proizvodnji ovog ulja kojim se promovira sama proizvodnja.“ – rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

 

Manifestaciju je svečano otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, dok je izaslanik predsjednika Vlade i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji inače i živi u Ivanić Gradu, pohvalio organizatore. Važnost Bučijade prepoznala je i Zagrebačka županija koja je bila pokrovitelj. Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, naglasio je kako je županija svjesna važnosti ove manifestacije, posebice s gospodarskog i turističkog aspekta. Zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak događanje u Ivanić Gradu smatra kraljicom svih manifestacija ove jeseni, ali i prilikom da se naša županija pozicionira na turističkoj karti kontinentalnog turizma.

Craft pivo od buče samo je jedna od neobičnih bučinih namjena. Izlagači su predstavili i pekmez od buče kao i razne namaze te bučine koštice u čokoladi. Cijelo središte Ivanić Grada postalo je šetalište za mnogobrojne goste iz cijele okolice, susjednih gradova, ali i strance, koji su iskoristili vedar dan prvog vikenda u listopadu za upoznavanje svih bučinih lica!