Prijava

Vaša prijava

Mali izviđači će se prvo natjecati, pa doznati priču o Tihomiru Tomašiću…


Ako u subotu tijekom dana negdje u gradu naletite na nepreglednu skupinu djece, neće bit razloga za čuđenje. Naime, u 9.30 sati na igralištima iza osnovnih škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića počinju natjecanja u sklopu velikog okupljanja mladih izviđača pod nazivom Memorijal Tihomir Tomašić.

– Osma nam je godina zaredom. Trudimo se svake godine u Velikoj Gorici okupiti velik broj izviđača iz raznih krajeva Hrvatska. Ovaj memorijal posvećen je spomenu na Tihomira Tomašića Tihicu, nekadašnjeg izviđača, Velikogoričanina, hrvatskog branitelja koji je stjecajem nesretnih okolnosti nastradao u Domovinskom ratu – rekao je Alen Konjević, predsjednik turopoljske udruge skauta TUR.

Šira gorička javnost premalo zna o čovjeku o kojem je riječ, kao i o njegovoj nesretnoj sudbini, što izviđači žele promijeniti.

– Zatekao se u vukovarskoj bolnici, odakle je odveden na Ovčaru i tamo pogubljen. Nastojimo očuvati uspomenu na njega i njegovo djelo, zato radimo ovaj memorijal, na kojem se okuplja velik broj djece. I ove godine očekujemo oko 250 sudionika, nadam se samo lijepom vremenu, da se možemo igrati, natjecati u nekim zanimljivim izviđačkim vještinama… I da na što ljepši način iskoristimo ovaj dan, a istovremeno i da se prisjetimo Tihomira i svih branitelja poginulih u Domovinskom ratu – rekao je Konjević i nastavio:

– Sudjelovat će 30-ak ekipa, a takva se brojka vrtjela i prethodnih godina. Dakle, ukupno oko 250 djece, a posebno mi je drago što nam se svake godine priključuju i iz velikogoričkih osnovnih škola, neke redovito, a neke povremeno. Važno je da baš oni, naša gorička djeca, doznaju za Tihomira Tomašića, da čuju tko je bio, ali i svaki od onog 121 čovjeka, koliko ih je na spomeniku poginulim braniteljima.

Osmo izdanje memorijala bit će malo drukčije nego prethodni.

– Ove godine je koncept malo drukčiji. Sva izviđačka natjecanja bit će na sportskom kompleksu iza škola Eugena Kvaternika i Jurja Habdelića, a nakon natjecanja će sudionici biti pozvani da prošeću gradom, pronađu neke znamenite lokacije, malo upoznaju naš grad, te dođu sve do gradskoga groblja, spomenika braniteljima i Tihičina groba. Ukratko, itekako će ih se moći vidjeti na gradskim ulicama. Nadam se da će ih naši sugrađani s veseljem dočekati i da će se naši gosti osjećati ugodno u Velikoj Gorici – rekao je Alen Konjević pa nabrojao u čemu će se sve natjecati mladi izviđači:

– Dizanje šatora, vezanje čvorova, paljenje vatre, signalizacija Morseovim znakovima, nekoliko poligona s preprekama… Djeci je sve to jako interesantno. Danas su uglavnom u zatvorenim prostorima, pa nije loše da ih malo izvučemo u prirodu, na svježi zrak, pa neka se igraju ‘po starinski’ i neka uživaju.

Program počinje u subotu u 9.30, a završava oko 17 sati. Natjecanje će najintenzivnije biti, kažu, od 10 do 12 sati…