Prijava

Vaša prijava

U goričkim školama počela ‘Lektira na oko’


Autorice i izvođačice Ana Katulić i Anita Pukanić u srijedu su u Osnovnoj školi Nikole Hribara, u 3.a razredu učiteljice Ivane Boban, premijerno predstavile svoj projekt “Lektira na oko”.

Kroz dramsko scensku igru, autorice učenicima donose šest naslova iz lektira za 3. i 4. razrede osnovnih škola, pa učenici upoznaju brojne živopisne likove od Ljubana i Pere iz “Vlaka u snijegu” Mate Lovraka, preko “Pauline P”, junakinje istoimenog romana Sanje Polak. U razred su stigli i “Miševi i mačke naglavačke”, “Antuntun”, “100 najzanimanja” te priča o Šegrtu Hlapiću.

Foto: Mario Žilec

“Poeziju im govorimo kroz hip hop, kroz neposredan jezik, želimo da sudjeluju, da budu sukreatori priča u kojima se nalaze, te ih potičemo i na čitanje… Želimo vjerovati da ćemo ovim projektom kod njih probuditi interes za knjigu, bar za one naslove koje obrađujemo”, ispričala je Ana Katulić, inače vlasnica obrta za izvođačku djelatnost “Plartforma”, koja je osigurala sredstva Grada Velike Gorice za provođenje projekta.

“Rad na ovom projektu bio je prije svega zabavan i kreativan. Imale smo prilike sebi dati šansu da se podsjetimo zašto smo i mi kao male neke od ovih naslova rado čitale. Mene su uvijek oduševljavali Miševi i mačke naglavačke. I dan danas znam napamet gotovo sve pjesme iz te knjige”, ispričala je Anita Pukanić.

Kako bi scene bile interaktivne i što zabavnije, Ana i Anita su uključile glazbu i različite instrumente, a u pomoć su im priskočili Ana i Konrad Lovrenčić koji potpisuju glazbu za popularnog Antuntuna.

Foto: Mario Žilec

“Na sceni plešemo, igramo se, fotkamo se, imamo i Instagram okvir, klinci nam crtaju, ostavljaju svoje impresije i poruke u leksikon…”, dodala je Ana.

Sljedeći tjedan predstava gostuje u Osnovnoj školi u Novom Čiču, a u srijedu, 18. prosinca, u 18 sati “Lektira na oko” dolazi u Božićno selo pored Muzeja Turopolja.