Prijava

Vaša prijava

Budućnost je tu: Prvih 17-ero Goričana završilo program osposobljavanja za 3D modeliranje i printanje


Uvjerenje o završenom programu ‘Osnovno 3D modeliranje i korištenje 3D printera’ danas je u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica primilo 17-ero Goričana. Radi se o projektu vrijednom gotovo 130 tisuća kuna kojim je TIKA, Turska agencija za suradnju i koordinaciju, opremila POUVG računalima i 3D printerom te provela program osposobljavanja u trajanju 100 sati, a koji je vodio profesor iz Turske. Za polaznike je edukacija bila besplatna.

– Turska i Hrvatska su prijateljske države, iako nemamo zajedničkih granica. Želimo još više ojačati naše odnose, a za to je posebno važna ljudska dimenzija. Tehnologija se brzo razvija i mlade generacije bi trebale biti podržane na način da dobiju nove i moderne vještine – rekao je tajnik veleposlanika Republike Turske u Republici Hrvatskoj Fatih Kaya.

20.12.2019. Velika Gorica – Svečana podjela uvjerenja za završenu edukaciju Osnovno 3D modeliranje i korištenje 3D printera. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Ovo je 77. program koji je TIKA provela u Hrvatskoj od 2002. godine, ali radi se o prvom ovakvom projektu.

– Naš glavni cilj je jačanje suradnje dviju država, a glavna posebnost ovog projekta je što je to prvi projekt iz sfere tehničkog i stručnog obrazovanja. POUVG se pokazao kao odličan partner na projektu i nadam se da će se naša suradnja nastaviti – istaknuo je Haşim Koç, turski ataše i koordinator TIKA-e, te rekao kako im je posebno drago što su polaznici uživali u programu.

– Ova donacija znatno je ojačala tehnološki kapacitet našeg učilišta, ali ojačat će i ljudski potencijal jer će naši djelatnici biti educirani za rad s novim tehnologijama. Vjerujem da će ova edukacija pridonijeti zapošljavanju osoba koje su stekle nove kompetencije pa time utjecati i na tržište rada. Pred nama su novi izazovi koji se tiču ovog obrazovnog modula – istaknula je Anita Pišković, ravnateljica POUVG-a i najavila kako su već nastavili razgovore s turskim partnerima o nastavku ove vrste edukacije u Velikoj Gorici.

Jedan od prijedloga je i ulaganje u osposobljavanje edukatora za 3D modeliranje te verifikacije programa od strane hrvatskih obrazovnih institucija.

20.12.2019. Velika Gorica – Svečana podjela uvjerenja za završenu edukaciju Osnovno 3D modeliranje i korištenje 3D printera. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Među 17-ero polaznika tečaja 3D modeliranja i printanja je i učiteljica informatike zaposlena u Osnovnoj školi Eugena Kumičića.

– Vidjela sam to kao priliku da proširim znanje u stručnom smislu i kako bi to mogla raditi s djecom. 3D modeliranje je, neću reći budućnosti, jer je to već sadašnjost. Bilo je teže nego što sam očekivala. Mislila sam da ja to, kao informatičar, već napola znam, ali otvorio mi se sasvim jedan novi svijet. Vrlo je interesantno, zanimljivo i već vidim djecu koja će imati ideje što bi radili – kazala je Katarina Grgić Noršić.

– Ja sam jedan entuzijast i zaljubljenik u tehnologiju. Ovu tehnologiju pratim od samoga početka i posjedujem svoj 3D printer. Jedini izvor informacija mi je bio internet i nigdje na ovom području nije bilo ovakvog tipa obrazovanja. Zato mi je ovo bila idealna prilika da usavršim svoje znanje i da ga mogu prenijeti drugima – ispričao je Mario Gorenc, koji se nada da će ovaj hobi prerasti u posao kojim će se baviti.


Edutopija 21

Branič Gorice Đuro Giulio Đekić uspješno operiran